Det er svært at vinde en injuriesag, som den Erik Skov nu vil anlægge mod sin mor. Det vurderer en af Danmarks mest erfarne strafferetsadvokater Jørgen Lange over for B.T.

- Jeg vil ikke udtale mig om den konkrete sag. Men generelt kan jeg sige, at det er min erfaring, at injuriesager er meget svære at vinde, blandt andet fordi der ofte er følelser involveret, siger Jørgen Lange, der er formand for Strafferetsrådet i Danske Advokater, til B.T. Han har møderet for Højesteret. 
 


Injurielovgivningen er beskrevet i kapitel 27 i straffeloven under freds- og ærekrænkelser. Hvis der rejses en sag efter paragraf 267, der handler om 'ærekrænkelser' og at 'udbrede sigtelser', risikerer man bøde eller fængsel i op til fire måneder.

Ender højst med bøde

- Den slags sager ender som oftest med bødestraf, hvis der falder dom, siger Jørgen Lange.

Vagn Greve, ekspert i strafferet og professor på Copenhagen Business School (CBS), er ikke enig i, at injuriesager er sværere at vinde end andre strafferetssager. Men han erkender, at tolerance-grænsen hos domstolene har udvidet sig.

Domstole tillader mere og mere


- Injuriesager er ikke sværere at vinde end alle mulige andre sager. Men udviklingen går heldigvis i retning af, at domstolene tillader mere og mere, siger Vagn Greve, der heller ikke ønsker at kommentere den konkrete sag.

- Jeg kender den kun fra overskrifter, siger han. Men Vagn Greve vil godt forholde sig til brugen af ordet 'senil', som Erik Skov har brugt til at beskrive sin mor. 



- Det falder ind under området for injurier. Men det kommer an på, hvordan det er brugt og i hvilken sammenhæng, det er faldet, siger Vagn Greve. Det lykkedes ikke i går B.T. at komme i kontakt med Erik Skov, og heller ikke hans advokat Michael Amstrup reagerede på B.T.s henvendelser.

Læs meget mere i B.T. i dag:

- Ni eksperter: 'Bedst du går, Henriette!'