Piller du næse i det offentlige? Altså kan du finde på at stikke pegefingeren langt op i snuden og grave efter gullige sekreter, mens du er på arbejde, i bussen eller sidder på café?

Det kan 41 procent af danskerne finde på, viser en ny undersøgelse, der er foretaget af analyseinstituttet YouGov for BT og metroxpress.

Inden for de seneste seks måneder svarer danskerne nemlig ja til at have pillet næse et offentligt sted.

Men måske danskerne skal holde igen med deres lyst til at stikke graberne i næsen. I hvert fald hvis man skal tro den udenlandske læge, Dr. Erich Voigt, der tidligere er blevet omtalt i metroxpress.

»Det fører videre til blødninger, flere bakterier, forøger skorpen og skaber yderligere irritation inde i næsen,« sagde Dr. Voigt.

Samtidig med at det kan være farligt, svarer halvdelen af danskerne, at de synes, det er ulækkert, at andre roder efter ‘bussemænd’. Kun 9 procent af danskerne mener, at det er ‘naturligt’.

Det er der en særlig grund til, slår Psykolog ved Center for Kognitiv Adfærdsterapi Martin Bergen fast.

»Folk synes, det er ulækkert, fordi det kommer indefra som eksempelvis snot og bussemænd,. Det vil folk ikke dele med andre,« siger Martin Bergen.

Han kalder det for en dårlig vane at pille næse, som er på linje med en anden dårlig vane, nemlig at knække sine fingre.

»Det er selvstimulerende adfærd, der social set ikke synes godt at betragte. Men selvfølgelig kan der også være et behov,« siger Martin Bergen.

Dog er der måder, hvorpå man kan vende sig fra at pille næse, så fingeren ikke automatisk ryger op i snuden i offentligheden.

Martin Bergen råder til, at man bliver bevidst om sin vane, finder ud af hvornår den opstår -  og simpelthen lader være. Han foreslår også mindfullness, som en metode at slippe en dårlig vane på.