To medlemmer af regeringens vækstforum advarer om en katastrofal udvikling i dansk økonomi, hvis det ikke lykkes at skabe vækst.

Når regeringens vækstforum fredag og lørdag i denne uge skal stille diagnosen over Danmarks vækstproblem, så er udfordringen for dansk økonomi allerede klar.

Reformer og vækstplaner skal løfte den danske velstand med 110 milliarder kroner frem mod 2020, hvis Danmark ikke skal halte efter udviklingen i OECD-landene, viser beregninger, som Danske Bank har foretaget for dagbladet Børsen.

Kravet svarer til værdien af den årlige arbejdsindsats af 183.000 beskæftigede - svarende til seks procent af alle beskæftigede.

- Det kan måske gå an, at væksten ligger en procent under gennemsnittet et års tid eller to. Man det vil være katastrofalt, hvis det finder sted over en årrække, som tendensen lige nu peger i retning af, siger den tidligere formand for Velfærdskommissionen, Århus-professor Torben M. Andersen.

OECD vurderer, at Danmarks økonomi over de næste 10-15 år vil være i stand til at vokse med en procent om året.

Det er de næstdårligste vækstudsigter blandt OECD's 30 medlemslande, og kun Japan, som er fanget i et kronisk vækstproblem, har ringere muligheder for at udvikle sin velstand end Danmark.

I OECD forventes derimod en gennemsnitlig vækst i velstanden med 1,9 procent i de kommende 10-15 år.

- En forskel på én procent betyder helt vildt meget og vil bare igennem en kort årrække være helt afgørende for, om en nation kan definere sig som rig eller fattig, siger Jan Rose Skaksen, som er medlem af regeringens vækstforum, skriver Børsen.

/ritzau/