Den britiske konkurrencestyrelse har rettet kritik mod flere af de mest fremtrædende modelbureauer. De bliver behandlet som alle andre brancher efter mistanke om ulovligt samarbejde.

Modelbureauer får jævnlig kritik: De vælger for unge modeller. De udsætter purunge modeller for risiko for overgreb. De opfordrer reelt unge kvinder til at sulte sig for at nå unaturlige kropsmål og få chancen for at få adgang til en eftertragtet catwalk eller komme ind foran de kendte modefotografers kameraer.

I Storbritannien er der politisk debat om at forbyde modeller under 18 år, og en model vakte opsigt, da hun i medierne kritiserede sine arbejdsgivere for at kalde hende »for tyk« til at være model, mens de udstak idealer for kvindelige former, som kun er normale for helt unge teenagere.

Til gengæld tilbyder bureauerne at opfylde modeldrømme med en mulighed for en indgang til en verden med berømmelse, fri færdsel i stjerneklassen og muligheden for en fyrstelig gage, og – som Financial Times konstaterer –er »mode en industri, hvor kvinder ofte bliver aflønnet bedre end mænd«.

Men nu oplever fem modelbureauer fra den absolutte, glamourøse top i Storbritanniens modebranche en ny form for kritisk granskning.

Bureau gik konkurs

Modelbureauerne bliver behandlet som alle andre brancher, og den britiske konkurrencestyrelse har netop beskyldt bureauerne for karteldannelse, hvor de har holdt tæt kontakt og aftalt prisniveauer over for kunderne.

»Beskyldningerne drejer sig om priser for en række kunder, inklusiv kendte butikskæder, online modeforhandlere og specifikke varemærker,« siger en talsmand for styrelsens afdeling for undersøgelser af karteldannelser og kriminelle handlinger.

De involverede modelbureauer er ifølge Financial Times FM Models, Models One, Premier, Storm og Viva. Det er bureauer, der har formidlet arbejde for branchens superstjerner som Naomi Cambpell, Kate Moss, Yasmin Le Bon og Cara Delevingne. FM Models er siden gået konkurs.

Ransagninger på stribe

Kartelaftalerne skal være foregået med »systematisk« brug af e-mail for at aftale priser over for specifikke kunder, der har henvendt sig til forskellige bureauer for at forhøre sig om priser for modelarbejdet.

Anklagerne kommer på baggrund af ransagninger af bureauernes kontorer, og i modebranchen antager man ifølge britisk presse, at myndighederne reagerer efter en henvendelse fra en whistleblower.

Konkurrencestyrelsen understreger, at man fortsat er i gang med at undersøge sagen, og de fem modelbureauer har sommeren til at svare igen på anklagerne. Samtidig har myndighederne udsat en dusør for yderligere oplysninger og fristet med strafnedsættelse, hvis nogen går til bekendelse.

Talsmanden for den britiske styrelse siger til The Times, at det er »første konkurrencekontrol af sin art i den kreative branche«. Han konstaterer også, at modebranchen er blevet en central del af den britiske økonomi.

Bøden for kartelstyring af priserne kan være op til ti procent af firmaernes omsætning på verdensplan.