Sydney 2000 bliver den store test for hele den internationale idræt, skriver B.T.s sportschef.

De kalder det "De grønne Lege".

Miljøprofilen er pudset op. Ingen tobaksrøg. Intet papirfråds. Sågar Greenpeace har været trukket igennem Sydneys polerings-maskine.

Ringene skinner også. IOC trak sidste år offerlam til skafottet. Slut med korruption. Ud med de svageste sjæle. Åbenhed og demokrati. Der er dækket op til afskedsshow for de kommercielle leges ukronede konge, IOC-præsident Juan Antonio Samaranch, inden han næste år trækker sig tilbage.

I Atlanta for fire år siden sagde for han første gang ikke de berømte ord "the best games ever". Der kom en terrorist-bombe og et lettere kaotisk arrangement i vejen. Men denne gang skulle den være der. Sydney er klar. IOC er klar. Det ligner igen "the best games ever."

Telegram-bureauerne høvler nyheder ud om doping-stop. Atleter, der er fældet i deres hjemland, i tolden og formentlig også i Sydney bliver lagt i gabestokken, så den olympiske vilje til sanering når ud til hele verden. "The cleanest games ever," har spanieren omtalt de såkaldt rene lege i Sydney.

En ny EPO-test i brug for første gang. Et relativt nyt anti-doping-agentur. Nu kan vi igen idol-glasere de flotteste vindere.

Alt sammen er faktisk ganske godt. Viljen er i hvert fald synlig.

Der skal da heller ikke herfra hældes spande af malurt i karret. De olympiske Lege er et flot show. Det er - selv hvis man ikke har prøvet det som andet end tilskuer - en fantastisk følelse, når atleterne marcherer ind fredag eftermiddag. Og der er formentlig en grund til, at det meste af den succesfulde danske håndboldgeneration vægter netop den olympiske guldmedalje i 1996 højere end alle de andre.

Som den opmærksomme B.T.-læser måske har bemærket har vi i månedsvis ledsaget alle artikler om OL 2000 med et skilt, der bærer ordene "Ringene til eksamen". Det vil vi også gøre i forbindelse med artiklerne fra Sydney.

Som det fremgår af forsiden af dette specielle OL-tillæg til avisen er der tale om en eksamen. Ikke bare for de danske atleter og deres præstationer. Ikke bare for IOC og komiteens arbejde for igen at blive troværdig. Ikke bare for idrætsforbundenes kamp mod doping.

Det er en eksamen for hele den internationale idræt. Den største nogensinde. Med meget store ord i munden er det sportens fremtid, der står på spil.

Og det er her, det bliver interessant at se, hvor meget den pæne overflade kan holde til, og hvad den dækker over.

Når vi her på avisen har udråbt OL 2000 som en stor eksamen, så indebærer det også, at vores udsendte reportere skal være censorer. Nøjagtig som pressen har været det overfor cykelsporten de seneste år.

Det handler ikke kun om at finde beviser i skraldespande. Det handler også om at kunne vurdere og skelne overflade fra indhold.

Når kvindelige volleyball-spillere i 12 graders "varme" stadig skal stille op i smækre, minimale hotpants, så er det også et eksempel på sportens overdrev.

Når verdens bedste sejlere skal hakke rundt dybt inde i Sydney Harbour under uforudsigelige forhold, så skal det også vurderes, om den rigtige sejler vinder eller om det kun er TV-seerne med de flotte billeder, der får gevinst.

Og når eks-Kong Konstantin i et sjældent interview mener, at de olympiske ledere burde bo under samme vilkår som atleterne, så er det også med at høre godt efter.

På B.T. har vi således udtaget et reporterhold, der kan varetage opgaven som censorer. Som kan formidle oplevelser og følelser samtidig med, at perspektivet også dækker sportens fremtid.

Derfor kan vi love læserne en heftig cocktail af olympiske oplevelser, danske følelser og dynamisk journalistik, der kan skelne mellem, hvornår Senor Juan pudser glorie, og hvornår han kæmper for en bedre sport.

En vis vægt vil selvfølgelig blive lagt på dette lille lands bestræbelser for international hæder. Men OL som udstillingsvindue er en international begivenhed, og det vil også blive afspejlet.

På grund af tidsforskellen vil OL blive en meget svær disciplin for især morgenaviser med tidlig deadline. B.T. kan nå lidt længere og vil også kunne rapportere om begivenheder, der reelt finder sted samme dag, som du sidder med avisen i hånden. Men det er mere end nogensinde en begivenhed, der også egner sig til Internettet.

B.T.s Online-udgave på Internettet vil være bemandet døgnet rundt i hele OL-perioden, og her vil du konstant kunne se de seneste resultater og begivenheder. Du vil således på arbejdspladsen kunne snigkigge på B.T.online og få det helt dugfriske OL-stof.

B.T. ønsker alle god fornøjelse og pøj-pøj med eksaminen.

Peter Brüchmann, sportschef