Socialdemokratiet vil erstatte værnepligten af en værneret. Det får partiet ros for af samarbejdspartnerne hos S og R, der helt vil afskaffe den.

Socialdemokraterne er parat til at lægge værnepligten på hylden. Den er dyr, den rammer skævt, og den bidrager kun meget lidt til at skaffe forsvaret soldater til internationale opgaver.

Værnepligten skal afløses af en værneret, foreslår Socialdemokratiet, som får ros fra forslaget fra SF og De Radikale.

Værneretten skal svare til den mulighed, som kvinder i dag har for at gøre frivillig militærtjeneste. Forløbet er det samme som for værnepligtige med fire måneders basisuddannelse og mulighed for at videreuddanne sig med henblik på tjeneste i udlandet.

Forslaget fremsættes på baggrund af oplysningerne i Forsvarskommissionens beretning om, at forsvaret kan spare 218 millioner kroner om året ved en sådan omlægning, oplyser Socialdemokratiets forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen.

Han henviser til, at Danmark allerede nu reelt har et frivilligt forsvar. Alle, der udsendes til internationale missioner, er frivillige og har meldt sig frivilligt til den nødvendige ekstra uddannelse, og næsten alle har frivilligt meldt sig til at aftjene værnepligten.

Men Socialdemokratiet vil ikke tage skridtet fuldt ud og indføre et rent professionelt forsvar med fastansatte soldater. Mellemvejen med værneretten vil sikre, at forsvaret rekrutterer fra et bredere udsnit af befolkningen, mener John Dyrby Paulsen.

Det mål kan nås, selv om alle soldaterne bliver professionelle, mener SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen og den radikale Morten Helveg Petersen. Forsvaret kan sagtens favne bredt, hvis forsvaret tænker nyt med bl. a. kontakt til skolerne og praktikdage, som søværnet har haft succes med.

/ritzau/