*


KØB PLUS!

Professor om bankpakke: 'Det nærmer sig rigsretssag'

Professor Finn Østrup fra Copenhagen Business School (CBS) har med interesse fulgt debatten om, at staten gik glip af milliarder, da politikerne med daværende erhvervs-og økonomiminister, Lene Espersen (K) i spidsen indgik forlig om bankpakke II.

Han synes først og fremmest, at det er alvorligt, hvis Lene Espersen og forligspartnerne har handlet mod bedrevidende:

- Sagen er den, at regeringen brugte 100 mio. kr på en rapport fra investeringsbanken Rothschild. Rapporten blev hemmelig-stemplet, så vi andre kan ikke få adgang til den. Men hvis rygtet taler sandt, traf man en beslutning på trods af anbefalingerne i rapporten. Det er jo helt skørt, og så kunne vi nærme os en rigsretssag, siger Finn Østrup.

Han forklarer, at der er tre modeller for bankpakker.

1. Staten yder et lån og får en fast høj rente
2. Staten yder et lån og får alm. rente, men til gengæld del i overskud og stigning i aktiekurser.
3. Staten køber aktier og kommer dermed til at få del i et eventuelt overskud.

Lene Espersen og forligskredsen valgte den første model, hvor renten blev fastsat til mellem 9 og 12 pct.

Afstemning

Finn Østrup forklarer, at de fleste andre lande valgte model tre, men det har vist sig ikke at være en fordel, fordi finanskrisen bed sig fast.

- Jeg synes, det er svært at kritisere regeringen. De vidste ikke, hvor galt det stod til, og det var svært i situationen at vide, hvilken af de tre modeller, der ville være den mest rentable for staten på længere sigt, siger Østrup.

Han vurderer modellen som den økonomisk sikreste investering, men måske var rentesatsen lige imødekommende nok overfor bankerne. Andre økonomer har overfor BT anført, at en rente under den model snarere burde have ligget på mindst 18-20 procent.

Mener du, at bankerne har for meget magt over politikerne?
Deltag i debatten under artiklen

Læs også:

Din kommentar

Kommentarer

How to buy a best louboutin pas cher online store

Skrevet af Cipbydaydig, Onsdag den 23. januar 2013, 15:14

hpwri [url=http://christianlouboutinboutique.fr]christian louboutin[/url] mvpyi http://christianlouboutinboutique.fr kfvoi ivwpd [url=http://soldeslouboutinpascher.fr]louboutin pas cher[/url] lzsbn http://soldeslouboutinpascher.fr rtrbi comrq [url=http://louboutinpaschersolde.fr]louboutin[/url] mxmed http://louboutinpaschersolde.fr lttbi uaxyv [url=http://christianlouboutinfrancesolde.fr]louboutin pas cher[/url] cuunb http://christianlouboutinfrancesolde.fr wpwpm

where to buy Canada Goose online sale?

Skrevet af QuopeHoulge, Onsdag den 23. januar 2013, 13:41

die [url=http://www.okcanadagooseoutlet.ca]Canada Goose[/url] xre http://www.okcanadagooseoutlet.ca qks [url=http://www.buy-canadagoosesoutlet.com]Canada Goose[/url] frw http://www.buy-canadagoosesoutlet.com wyc [url=http://www.buy-canadagoose-outlets.com]Canada Goose Jacket[/url] lsy http://www.buy-canadagoose-outlets.com hvg ] moh [url=http://www.canadagooseoutlet2u.ca]Beats By Dre Cheap[/url] qjb http://www.canadagooseoutlet2u.ca mnx [url=http://www.canadagooseoutlet2u.ca]Canada Goose Jacket[/url] xir http://www.canadagooseoutlet2u.ca xsl http://bbs.d8day.com/viewthread.php?tid=182280&extra=
http://www.opensourcefilmproject.com/bbpress/topic.php?id=80506&replies=...
http://www.adaptivecooling.co.uk/slide-show-images#comment-12294
http://rcwalkermexico.com/node/45631
http://doazoo.com/node/8#comment-161287

Skud i tågen

Skrevet af Magnus Klein, Onsdag den 28. november 2012, 23:40

For at dømme i denne sag skal der stor viden og aktindsigt til.
Den har jeg ikke, og jeg kommer derfor ikke med nogen konklusion.
Men jeg kan læse her, at det ikke afholder tåber fra at spille kloge.

Vrøvl om bankpakken

Skrevet af jb, Onsdag den 28. november 2012, 16:50

Så har vi igen alle de "kloge" anført af Henrik Sass, som fører sig frem med noget han bevisligt heller ikke aner noget som helst om!!!
Godt at PET reddede Danmark fra at han blev finansminister.

Selv sortseeren over alle sortseer Finn Østrup må indrømme:
- Jeg synes, det er svært at kritisere regeringen. De vidste ikke, hvor galt det stod til, og det var svært i situationen at vide, hvilken af de tre modeller, der ville være den mest rentable for staten på længere sigt.
Læs det selv!!!!!!!!!
Hvorfor Finn Østrup så i begyndelse af artiklen kan vrøvle om rigsretssag, det beviser vel kun hans velkendt "mod alt". Bare han kan komme i avisen!

Selv Helle må indrømme, at Socialdemokraterne har godkendt aftalen.

Det blev så Ferie Lene

Skrevet af C Nielsen, Tirsdag den 27. november 2012, 22:49

Det blev så Ferie Lene der sendte De Konservative under spærre=
grænsen.Det er en dame der kan noget, hun startede i folketinget
med at lyve om sin adresse for at kunne score et stort tillæg. og
siden da har hun snydt og bedraget. Fy for satan.
Hvad mener du Brian Arthur.???

Det blev så Ferie Lene

Skrevet af C Nielsen, Tirsdag den 27. november 2012, 22:49

Det blev så Ferie Lene der sendte De Konservative under spærre=
grænsen.Det er en dame der kan noget, hun startede i folketinget
med at lyve om sin adresse for at kunne score et stort tillæg. og
siden da har hun snydt og bedraget. Fy for satan.
Hvad mener du Brian Arthur.???

Sass tænk dig om.

Skrevet af Søren Larsen, Tirsdag den 27. november 2012, 19:58

Kan i ikke lige helt simpelt forklare. Hvem skulle betale for en aktiekursstigning. Aktionærerne med en særskat ? Eller hvem.
Tænk Jer nu om. Er det fordi Sass og et par politiske venstreorienterede flippere ikke forstår hvad og hvordan markedet reagerer???? Tænk Jer nu bare lidt om.

Sass tænk dig om.

Skrevet af Søren Larsen, Tirsdag den 27. november 2012, 19:58

Kan i ikke lige helt simpelt forklare. Hvem skulle betale for en aktiekursstigning. Aktionærerne med en særskat ? Eller hvem.
Tænk Jer nu om. Er det fordi Sass og et par politiske venstreorienterede flippere ikke forstår hvad og hvordan markedet reagerer???? Tænk Jer nu bare lidt om.

Sikker Job...

Skrevet af Torben, Tirsdag den 27. november 2012, 19:48

Mon ikke der ligger et godt job i Banksektoren til Lene Espersen, når hun `forhåbentlig snart`stopper i Dansk politik. Hun er alligevel usynlig i det politiske billede.
Hun har så rigeligt betalt for en god stilling...

Gad vide om en vis Mærsk deltog i mødet?

Vedr. en kommentar omkring kursen på Danske bank aktien, så skal man være blåøjet, hvis man tror at aktien falder ved en tilførsel på 24 Milliarder...... Spørg Gribben, han kender til kurser:-)

Bankernes Grådighed.

Skrevet af Kim Arnfeldt Nielsen, Tirsdag den 27. november 2012, 15:59

Kort før Danske Bank blev ramt af finanskrisen, solgte Gebyr Gribben sine Aktie Optioner i Danske Bank, til omkring kurs 267 eller 297, (jeg kan ikke huske det nøjagtige tal), anyway, for en Bank Direktør, som støtter Venstre og Konservativt økonomisk via foreningen:

- "Finanssektorens Forening til Støtte af et Sundt og Konkurrencedygtigt Erhvervsliv"

Så er det ganske tankevækkende at Ferie Lene skal tage sig af den grundlæggende forhandlinger med en Bank Direktør, som støtter hendes parti Økonomisk. Samtidig ændrer Ferie Lene vilkårene i BankPakke II, så de bliver mere gunstige for Danske Bank, ikke for Danmark som en helhed. Jeg vil sådan set kalde det for grov bestikkelse og Korruption.

Bank Banditter

Skrevet af Vivi, Tirsdag den 27. november 2012, 15:50

Ja det er svært ikke at kommeterer på alle de lømler. Den eneste her, vi kan have lidt respekt for er Sass Larsen. Han "lød ikke så løgnagtig" De leger med penge fra borgerne, utroligt vi ikke kan få at vide, hvem der deltog i møderne.
Danske Bank kunder, er blevet reddet på stregen, imens andre som har sparet hele deres liv ikke får en krone. hjælp dog alle de bankkunder som kommer til at lide under de forfærdelige bankkrak.

Alle tab bliver dækket

Skrevet af Vibeke K. , Tirsdag den 27. november 2012, 18:24

Det passer jo ikke, at folk, der har sparet hele deres liv, ikke får en krone.

Der bliver udbetalt op til 750.000 kr pr. cprnummer til hver eneste kunde. Mon ikke det dækker de fleste?

De, der har mistet meget, er dem, der har købt aktier i banken. Og det er naturligvis forfærdeligt, at en bank sælger aktier i "sig selv" - det burde ikke forekomme. På den anden side, så er det sådan, at hvis man begiver sig ind på aktiespekulation, så ER der altså en risiko for tab.

De mennesker, I taler om her - det er præcis de samme mennesker, som I taler om har "kronede dage", når I i andre sammenhænge taler om bankernes aktionærer.

I må bestemme jer - er de mennesker stakkels eller er de nogle gribbe?

forrykt

Skrevet af Gunner, Tirsdag den 27. november 2012, 14:48

Bankerne - Politikkerne - og hele finansverdenen , er skyld i ,den dårlige situation, vi i øjeblikket befinder os i . Mens de skyldige bliver forgyldt , skal almindelige mennesker betale, med dårlige arbejds forhold , eller endda arbejdsløshed . nedskæringer og planer om ringere velfærd

gæld

Skrevet af torben eriksen, Tirsdag den 27. november 2012, 14:26

Banker og politikere skylder os skatteydere rigtig mange penge for deres svindel med de såkaldte "bankpakker".Folk kan stadig ikke låne,hverken til virksomheden eller privat.Bankdirektørene får vilde lønstigninger og gyldne håndtryk.Aktionærene har kronede dage.-Gad vide hvad politikerne(Ferie Lene) har fået for dette tyveri.

Kronede dage?

Skrevet af Vibeke K. , Tirsdag den 27. november 2012, 18:05

Aktionærerne i Danske Bank har ikke fået udbytte siden 2007. Og kursen, der dengang var 297 kr, ligger nu på 93,80 kr.

Forklar venligst, hvori de "kronede dage" består?

Grækenland/Danmark

Skrevet af I.Hansen, Tirsdag den 27. november 2012, 13:57

Fællesnævneren her er, at Grækenland har en stinkende rig overklasse - skabt på manglende skatteindbetalinger og på spekulationer og koruption..........og dé er tilsyneladende stadig alt alt for urørlige SAMTIDIG med at landet henter uhyrlige summer i EU...hos borgerne + de forlanger at deres borgere skal være dér hvor en redningsløsning skal findes.

Bank- og finanspraksis i DK (og EU) har opført sig tilsvarende, lige som Mærsk som kæmperig, selv kan bestemme sin skat og sin olieandel, sine love og betingelser omkring sig....det samme gør bankerne - og som i Grækenland hentes kæmpesummer i statskassen -og de forventer at kunne gøre det (nærmest koruption) uanset hvor uansvarlige de opfører sig - og som i Grækenland bruger de ikke 2 sammenhængende tanker på samfundseffekten -men alene på egen grådighed....og de ser sig hævet over enhver lovgivning...ja nærmest fripas til loven FORDI de har penge - FORDI de kan kodeordet: arb.pladser...til trods for at deres fleste arb.pl. + formuer for længst er "outsurset".

- ja der er skræmmende lighedspunkter!!

Modigt af Finn Østrup.

Skrevet af Jens Peter Hansen, Tirsdag den 27. november 2012, 13:26

Nu bliver der jo nok skåret i pengene fra Mærsk og Danske Bank til CBS. Men sådan er det jo.

Hans løsningsforslag 2 er efter hvad jeg er bekendt med, overhovedet ikke blevet brugt i noget andet land. ALLE lande (bortset fra Danmark altså), brugte løsning 3.

Aktiedelen ('upside', som det blev kaldt i Danmark) var warrents, hvor f.eks US Treasury kunne udnytte warrents til at købe aktier til $0.01 pr aktie.

Der blev også betalt rente på den hybride kernekapital (naturligvis. Det er ikke enten eller, men både og ...).

Derfor blev US Treasury majoritetsejer af f.eks Citibank.

I Danmark kom skatteyderne lige præcis til at eje 0,00% af Danske Bank.

Sådan er det bare...

Skrevet af Bent Dalby, Tirsdag den 27. november 2012, 13:24

Banker stjæler ... så enkelt er det.

Upside modellen

Skrevet af B. Agklog, Tirsdag den 27. november 2012, 13:06

Ja, det er som bekendt altid meget nemt at være bagklog. Den danske stat har tjent mange penge på model 1. Hvis vi havde valgt Upside og aktierne var styrtdykket, ville vi ha stået med et alvorligt problem. Så måske var det meget klogt alligevel.. hvis man skal se bort fra at være bagklog.

Når man kigger med kritiske briller på Programserien som DR1 har vist 3 mandage "Sikken en fest" ligner det en støtteerklæring for den nuværende ramponerede regering.

Det bliver spændende og se om samme programlægger vil lave en kritisk serie om den nuværende regerings mange svigt omkring akut-job, udlændingepolitik, retspolitik, løftebrud osv... når den nuværende regering er fortid om sådan ca. 3 år.

GENNEMSIGTIGHED OG AKT INDSIGT TAK! DET ER VORES PENGE

Skrevet af Cranberry, Tirsdag den 27. november 2012, 13:05

Sagen er den, at regeringen brugte 100 mio. kr på en rapport fra investeringsbanken Rothschild. Rapporten blev hemmelig-stemplet, så vi andre kan ikke få adgang til den. Men hvis rygtet taler sandt, traf man en beslutning på trods af anbefalingerne i rapporten. Det er jo helt skørt, og så kunne vi nærme os en rigsretssag, siger Finn Østrup.

ok så vi gav Rotgchild 100 million kroner for en rapport som blev ikke brugt og som kunne have sparet os de 24 miliarder som DDB fik gratis foræret..
Hvis man havde valgt upside løsningen, så vil beløbet være fordoblet ved fordobling af aktier og tredolet ved tredobling af aktier verider. Det er sådan at det danske bank aktier 5 doblede efrter de havde fået bankpakken 2.. dvs at staten kunne have fået mindst 3 gange den indskudt penge, dvs,. 3x 24 miliarder kroner!
Helt 72 milliarder kroner!
istedet for står staten men en gæld fra venstre på 84 miliqarfer kroner.. ringer det nogle alarm klokker?
Vi vil være fri for gæld idag hvis vi havde fået de 72 miliarder dengang, og mere fordi aktie kursen holdt så staten vil have en plus på balancen istedet for minus 84 milliarder kroner.
Man kan ikke tale om transparence og kræver fra os 24 milliarder kroner og samtidig benægte at besvare spørgsmålerne!!
VI VIL VIDE HVAD SKETE I FORHANDLINGER OG HVORFOR UPSIUDE MOPDELEN BLEV DROPET.
DET ER EN SKANDALE!

VI betalt og betaler stadig for den lån og vi er beretiget i at kende aklle detailjer ved forhandlingerne!!
hvad fanden tror hun?
Det er folkets penge! ikke hendes!
De har sten sikkert fået penge under bordet.

Meanwhile

Skrevet af Lene Jacobsen, Tirsdag den 27. november 2012, 12:30

Går hele Danmarks befolkning amok over et omsorgssvigtet barn. Ikke for at negligere dette, men måske tingene burde sættes lidt i perspektiv. Ærgerligt men meget belejligt for politikkerne, at to gode udsendelser sendes samtidig.

Goodbye til liste C.

Skrevet af Jens, Tirsdag den 27. november 2012, 11:46

Endnu en pind er føjet til de konservatives ligkiste.

Manglende facts

Skrevet af TomK, Tirsdag den 27. november 2012, 10:59

Sjovt så mange personer professorer mv. der har en mening om dette uden at have det mindst forstand på facts.

Glemt er f.eks. at bankpakke 2 i hvert fald indtil videre har givet overskud. Hvis staten skulle have taget 24 mia. mere fra bankerne ville der derfor være staten der begik Danmarkshistoriens største tyveri og ikke omvendt.

Og hvorfor gøre de banker såsom Danske Bank der har overlevet og tilbagebetalt gælden til skurken?

De rigtige skurke findes jo i Roskilde Bank, Amagerbanken mv., hvis man endeligt vil udstille nogen.

Ligegyldigt

Skrevet af Jens Peter Hansen, Tirsdag den 27. november 2012, 13:33

om skatteyderne har tjent penge på Danske Bank eller ej.

Det er ikke det, som den her debat drejer sig om.

Det drejer sig om, at i begyndelsen af 2009, var Danske Bank åbenbart ved at lukke helt. Dvs, Finansiel Stabilitet eller Bankpakke II.

Og hvis ikke Danske Bank og Mærsk kunne lide en 'upside' model, som var modellen i alle andre lande end i Danmark, så kunne de jo bare sige 'nej tak'. Det var ingen tvang.

Desværre påstår Danske Bank jo nu, at det havde masser af kapital, selvom deres gearing var højere end Lehman Brothers.

Imho, lod Lene Espersen sig kue af Danske Bank og som beskrevet i DR's udsendelse, blev Bankpakke II pludseligt ændret.

Det er DET, den her sag drejer sig om. Ikke om finansmarkeder blev bedre og Danske Bank på et senere tidspunkt igen var i stand til at rejse ekstern kapital.

Man skal ikke sige ja til røveriske "tilbud".

Skrevet af Vibeke K. , Tirsdag den 27. november 2012, 18:09

Vi har kun DRs ord for, at Danske Bank var ved at lukke helt.

Danske Bank mener selv, at de kunne have lånt pengene bedre end up-sidemodellen i udlandet.

Det må de næsten have haft grund til at tro, når de havde råd til at takke nej til bankpakken. De har jo ikke forhandlet. De sagde bare, at skulle den se sådan ud, så var det uden dem.

Det må være enhver banks ret at sige nej til et lån på vilkår, de ikke kan acceptere.

Staten har tjent 10 mia på bankpakkerne og nu hyler de over, at de ikke - midt i en krise - tjente 24 mia mere på bankerne. Som jo ikke betaler selv - det har de kun kunderne til.

Hvis den model var blevet til noget, så HAVDE det være danmarkshistoriens værste tyveri. Men tyvene havde været staten og de udplyndrede havde været bankernes kunder.

Helt principielt

Skrevet af Christian H, Tirsdag den 27. november 2012, 10:58

når man er økonomi professor kan man udtale sig som ekspert i økonomi og holde sig langt væk fra at spille ekspert i forvaltningsret.

Når han blander tingene sammen mister hans udtalelser om økonomi troværdighed.

Lene Espersen

Skrevet af Jørgen, Tirsdag den 27. november 2012, 10:47

Nu er det langt fra eneste gang, at der er fusk i kølvandet på de konservative og Lene Espersen, så mon ikke der nemt kan være noget om snakken.

Ingen kommentarer!!!!!!

Skrevet af S. Andersen, Tirsdag den 27. november 2012, 10:33

Når Lene Espersen og Danske Bank nægter at svare på spørgsmål om forløbet, så peger alt på luskeri, som ikke tåler dagens lys.

!!!

Skrevet af Kurt, Tirsdag den 27. november 2012, 10:19

Sjovt... Når en politiker stjæler fra staten, så kaldes det en fejl. Når en civil gør det, så ryger man enten i fængsel i laaang tid, eller får en bøde af astronomiske proportioner. Lad os da gennemgå Lene Espersens konto fra den tid og se hvor meget hun har fået overført fra en eventuel bestyrelse i diverse banker for at sikre dem denne gevinst.

Det var mere Danske Bank der blev snydt

Skrevet af Jesper Schou, Tirsdag den 27. november 2012, 10:15

Danske Bank har betalt over 15,5 milliarder kroner til bankpakkerne: 6,5 milliarder i renter for hybridkapitallånet og 9,1 milliarder til nødlidende banker via indskydergarantien