»Jeg bryder mig ikke umiddelbart om det.«

Sådan lyder reaktionen fra tidligere formand for Folketinget og nuværende 2. næstformand for Folketinget Pia Kjærsgaard (DF), efter at det torsdag kom frem, at statsminister Mette Frederiksen (S) har ansat ikke bare en eller to, men tre særlige rådgivere.

Den ene af dem – og mest centrale – er tidligere stabschef Martin Rossen, der kommer til at stå i spidsen for et nyt politisk sekretariat i Statsministeriet.

Samtidig kommer han til at få sæde i to af regeringens allermest magtfulde udvalg – koordinationsudvalget og økonomiudvalget.

Det har torsdag fået debatten til at florere på sociale medier, om han i virkeligheden er en slags vicestatsminister.

Vel at mærke uden formelt at være det.

Det radikale medlem af Folketingets øverste ledelse, præsidiet, Jens Rohde, vil nu have sagen op på et kommende møde. Og det bakker Pia Kjærsgaard op om.

»Vi skal have afklaret, at det er Folketinget, der kontrollerer regeringen, for sådan er det,« siger hun og lægger ikke skjul på, hvad hun mener om nyansættelserne i Statsministeriet.

»Jeg bryder mig ikke umiddelbart om det. Det er et nybrud. Nu sidder der en embedsmand i Statsministeriet, der er højt placeret i Socialdemokratiet, og som har været Mette Frederiksens nærmeste personlige rådgiver,« siger hun.

Det er vel rimeligt nok, at en statsminister har brug for rådgivning?

»Ja, det forstår jeg godt. Men det her er voldsomt. Og det udvikler sig. Det pudsige var, at da Socialdemokratiet foreslog at skære ned på konsulenter, kom det frem, at det netop var Socialdemokratiet, der selv havde flest konsulenter ansat.«

Hvad er problemet, som du ser det?

»Jeg synes, det er et skråplan med en politisk udnævnt embedsmand, som Martin Rossen bliver. Og når man så samtidig ansætter tre særlige rådgivere, er der et meget stort embedsvælde over det. Jeg går ikke ind for et embedsmandsstyre,« siger Pia Kjærsgaard.

Hun giver heller ikke meget for Mette Frederiksens tanker om at styrke Statsministeriet – mod til gengæld at stække Finansministeriet en smule.

»Det er altid Statsministeriet, der har den største kompetence. Det må ikke blive en konkurrence, og det er slet ikke noget, man kan ansætte sig ud af. Hvad så, hvis Finansministeriet ansætter endnu flere,« spørger Pia Kjærsgaard.

B.T. har hele torsdagen forsøgt at få en kommentar fra Statsministeriet. Det har ikke været muligt.