En ny Gallup-måling viser Socialdemokraterne på højeste niveau siden valget i september 2011. Rød blok går en smule frem – på trods af, at SF fortsætter nedturen.

23,8 procent. Så stor en andel af danskerne ville sætte kryds ved Socialdemokraterne, hvis der var folketingsvalg i morgen, viser en ny måling foretaget af analyseinstituttet TNS Gallup for Berlingske. Dermed kravler partiet op på det højeste vælgerniveau, som Gallup har målt, siden den socialdemokratiske formand Helle Thorning-Schmidt vandt nøglerne til Statsministeriet i september 2011. Og ikke nok med det. Socialdemokraterne kan tilmed notere uafbrudt fremgang i Gallups målinger siden august 2013, hvor partiet lå til 19,5 procent af stemmerne. Dermed er der rundt regnet strømmet 150.000 vælgere til det største regeringsparti på mindre end et halvt år.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, glæder sig da også over øget tilslutning.

»Vi har lagt den kurs, som vi synes er den rigtige for vores velfærdssamfund. Og jeg er selvfølgelig glad for – som bevægelsen har været i løbet af det seneste halve år – at flere og flere bakker op om den kurs. Men vi er ikke i mål endnu, for vi er stadig bagud,« siger Magnus Heunicke.

Der er ifølge Gallup-målingen ingen tvivl om, at Danmarks næste statsminister vil komme fra blå blok, hvis der var valg i morgen. Ifølge Gallup-målingen er styrkeforholdet mellem de to blokke 52,7 procent til blå blok mod 47,2 procent til rød blok. I målingen fra december sad blå blok på 53,5 procent af de adspurgtes stemmer, mens rød blok måtte nøjes med 45,8 procent.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, understreger da også kort, at hun er »glad for, at der er bred opbakning til, at vi får en ny regering med en ny politik, der skal skabe arbejdspladser i Danmark.«

Og lektor Rune Stubager fra Aarhus Universitet slår fast, at regeringen er så »markant bagud«, at det kommer til at »kræve en betydelig indsats at vinde.« Faktisk mener han, at Thornings tropper kan skrive danmarkshistorie, hvis det lykkes at genvinde regeringsmagten ved næste valg.

»Ifølge mit materiale vil det være første gang i meningsmålingernes historie, hvis det sker. Vi har aldrig haft en regering, der har været så langt bagud, og som er kommet tilbage og har vundet. Men det er jo ikke noget deterministisk i de tal. Det er bare en historisk konstatering, som sætter det lidt i perspektiv,« siger Rune Stubager.

Måling sætter SF under pres

Særligt SF har haft massiv tilbagegang siden valget i 2011, og med 3,9 procents tilslutning i denne måling sætter partiet ny bundrekord. En af grundene kan ifølge Rune Stubager være sagen, hvor SF-formand og socialminister Annette Vilhelmsen kom til at love en million kroner til Lisbeth Zornig Andersens valgprojekt »Stemmer på kanten« for rullende kameraer og uden normal ansøgningsprocedure. En sag, som nu skal granskes i en advokatundersøgelse i ministeriet.

»Det er en fodfejl, som har sendt et signal om, at Annette Vilhelmsen måske ikke endnu er så professionel en politiker,« siger han.

Bundrekorden får dog ikke Rune Stubager til at tro, at spærregrænsen på to procent kan blive et problem i sig selv, fordi vælgerne så begynder at spekulere i, hvorvidt en stemme på SF kan være spildt.

»Så skal SF under 3 procent, og der tror jeg ikke, partiet kommer ned. Men det må give stof til eftertanke for partiet, for spærregrænse­problematikken står og blinker for enden af den tendens, som partiet er midt i,« siger Rune Stubager.

SFs politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, håber, at det kommer til at gå fremad, efterhånden som SF får markeret sig klart på klassiske SF-politikområder, som skal diskuteres i den nærmeste fremtid som f.eks. togfond og erhvervsuddannelser.

»Det er selvfølgelig ikke en tilfredsstillende måling for os. Det er afgørende med et stærkt SF, når vi skal skabe de gode løsninger på alle de udfordringer, som Danmark står overfor,« siger hun og understreger, at hun glæder sig over rød bloks samlede fremgang: »Det er vigtigt for Danmark, at vi har en centrum-venstre-regering, for partiet Venstre skal ikke tilbage og lede landet. Så får vi kun nulvækst.«