Fængselsinspektør for Københavns fængsler, Peter Vesterheden, hvordan kan det lade sig gøre at begå selvmord i et af Danmarks bedst sikrede fængsler?

- Hvis man skulle forhindre, at en indsat havde mulighed for at begå selvmord, skulle vi klæde vedkommende af og sætte ham ind i en fuldstænding nøgen celle, give ham et rivesikkert tæppe, fjerne alle ledninger og fjerne hans lagen. Men vi prøver at normalisere forholdene for de indsatte.

Er jeres personale dygtige nok til at analysere, om fanger er selvmordstruede, når de ankommer hos jer? 

- Vi modtager cirka 7.000 personer om året. Så vores personale har meget stor erfaring med at vurdere indsatte. Hvis der er den mindste smule tvivl, tilkalder vi en sygeplejerske. Vi har også mulighed for at placere dem i en observationscelle. 

Tager I noget op til overvejelse efter den her episode?

- Jeg kan ikke forestille mig, at alle indsatte, vi får ind, skal vurderes af en psykolog. Men jeg tror heller ikke, at en psykolog vil kunne sige præcis, om en person er selvmordstruet. Hvis en person har truffet beslutningen og er afklaret, er det meget svært at opdage. Hvis en person er ked af det, er vi opmærksomme på vedkommende. Men vi kan ikke kigge ind til alle vores indsatte i løbet af natten, medmindre vi har en mistanke om, at der kan være noget galt. Man bliver ikke mindre stresset af at blive vækket hele natten, siger Peter Vesterheden og pointerer, at deres vurdering af den 41-årige afdøde rocker Michael Brokside ikke pegede på, at han skulle være selvmordstruet.

Som det er fast standard ved dødsfald i kriminalforsorgens varetægt, vil der blive indledt en undersøgelse, der skal vise, om fastlagte procedurer er blevet overholdt i sagen. I sidste ende lander undersøgelsen på Folketingets ombudsmands bord. Justitsministeren har afvist at foretage en uafhængig undersøgelse.