Church of England har slået de bedste kapitalforvaltere i 2017 med et kæmpe afkast på kirkens penge.

København. Den britiske kirke, Church of England, kan notere sig, at både Herren og finansmarkederne giver og tager. Finansmarkederne har dog mest gjort det første i 2017.

Kirkens fond, der har aktiver for 7,9 milliarder pund, små 70 milliarder kroner, opnåede ifølge avisen The Guardian et afkast på markant 17,1 procent sidste år.

Det var mere end den kendte kapitalforvalter Neil Woodford og universitetet Yales fond, der ellers er anset som den bedste i verden.

- Det, der ligger bag dette fremragende afkast, er et stærkt år for aktier, der blev hjulpet af pundets fald.

- Ligeså hjælpsomt var vores interesser i privat udlån, kapitalfonde og skovdrift. Ejendomsinvesteringer gav et acceptabelt afkast på 11,6 procent i et relativt svagt marked, siger Sir Andreas Whittam Smith, der leder kirkens fond, til The Guardian.

Fonden, der drives af en institutioner kaldet Church Commissioners, har til formål at støtte driften af Church of England, den britiske pendant til folkekirken.

Det er ikke første gang, at fonden, der følger etiske retningslinjer for sine investeringer, laver er godt afkast.

Ifølge den britiske avis har fonden givet et gennemsnitligt årligt afkast på 9,6 procent over de sidste 30 år.

I 2016 kunne fonden sende 230,7 millioner pund til kirken.

- Det er kun omkring 15 procent af kirkens samlede indtægter. De fleste kommer fra vores floks ekstraordinære generøsitet, skriver kirken.

Church of England blev skabt i 1530'erne, da den britiske konge ikke kunne få den katolske pave til at annullere hans ægteskab. I stedet skabte han sin egen kirke i landet, der så kunne hjælpe ham af med konen.

Kirken har haft en omskiftelig tilværelse og er hverken katolsk eller protestantisk. Kirken har omkring 25 millioner medlemmer, men har oplevet faldende besøgstal i sine kirker de sidste mange år.

/ritzau/