Gluten har et blakket ry - selvom det kun er godt 1 procent af befolkningen, der lider af glutenallergi.

Derfor er hvede bandlyst fra flere og flere diæter – men måske uden grund.

En australsk undersøgelse fjerner fokus fra gluten og peger i stedet på såkaldte fruktaner - en slags sukker, der også findes i løg, kål, kikærter og artiskokker – som årsag til de allergiske symptomer.

Det skriver newscientist.com ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Forsker: Glutenfri diæt bør kun spises af glutenallergikere

De to australske forskere Jane Muir og Peter Gibson fra Monash University har undersøgt 59 ikke-glutenallergikere, som alle har skåret gluten ud af deres kost, for forskellige symptomer på irritable tarme.

Forskerne har givet deltagerne müslibarer med henholdsvis gluten, fruktaner og ingen af delene.

Undersøgelsen viser, at müslibarerne med fruktaner gav 15 procent mere oppustethed og 13 procent flere overordnede mavetarmsymptomer i forhold til kontrolmüslibarerne. Glutenbarerne havde ingen effekt.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvor mange danskere kan ikke tåle gluten?

Ifølge forskerne kan det forklare, hvorfor det kan hjælpe på, men ikke fjerne symptomer på irritabel tyktarm, når hvede skæres ud af kosten, men man stadig får fruktaner fra for eksempel løg og artistokker.

»Gluten blev anset som skurken på grund af glutenallergi og det faktum, at folk følte en forbedring, når de stoppede med at spise hvede. Nu ser det ud til, at den antagelse var forkert« siger Peter Gibson til newscientist.com ifølge Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Tusindvis af danske børn får drøn i ørerne uden beviselig effekt

Derfor falder folk for konspirationsteorier

Bliver man forkølet af at være kold?