Solen skinnede ellers fra en skyfri himmel, da godt 21.000 motionister i går formiddags stillede til start ved det københavnske halvmaraton Copenghagen Half Marathon. Men undervejs på den 21 kilometer lange rute, udviklede løbet sig til et regulært ragnarok, da et særdeles voldsomt uvejr ramte København omkring kl. 12.30.

Kraftige regn-  og haglbyger samt et voldsomt tordenvejr væltede pludseligt ned over de mange løbsdeltagere, hvor tre personer måtte indlægges på det nærliggende Rigshospitalet, som direkte følge af kraftige lynnedslag.

67-årige Tage Neergaard var som frivillig for hjælpeorganisationen Læger Uden Grænser i går med til at hjælpe med at dele vandflasker ud til deltagerne i løbet, og han opholdt sig målområdet da lynnedslagene begyndte.

”Det var forfærdeligt. Det var virkelig væmmeligt. Jeg stod 20 meter fra den første, der blev ramt. Han lå fuldstændig livløs, da jeg løb over imod ham. Andre tog fat i ham og begyndte at bære ham væk. Jeg går ud fra, at de løb over mod samaritterne. Det hele stod simpelt hen i et. Himmel og hav stod i et. Der var godt nok ikke noget hav, men det så sådan ud,« fortæller Tage Neergaard til BT.

Ifølge Københavns Politi er der tale om en 57-årig mandlig løber, en 29-årig kvindelig fotograf og en 52-årig kvinde, der var tilknyttet løbet. Politiet understregede i går, at ingen af de tre personer blev direkte ramt af lyn, men at de pådrog sig mindre kvæstelser som følgevirkning af et lynnedslag. De er alle meldt uden for livsfare.

Kraftige regn og tordenbyger betød, at Copenhagen Half Marathon søndag måtte aflyses af sikkerhedsmæssige årsager.
Kraftige regn og tordenbyger betød, at Copenhagen Half Marathon søndag måtte aflyses af sikkerhedsmæssige årsager. Foto: Heine Pedersen
Vis mere

På Østerbro I København faldt der i går 20,1 millimeter regn på blot 30 minutter mellem klokken 12.50 og 13.20, hvilket betød, af folk i målområdet ved Fælledparken stod i vand til anklerne. Det voldsomme skybrud fik derefter arrangørerne til at aflyse resten af løbet, og deltagere blev via højtalere bedt om at søge inden døre.

»På et tidspunkt fik politiet en melding fra DMI, (Danmarks Meteorologiske Institut red.) der lød på, at der var risiko for endnu et voldsomt lynnedslag. Den risiko, ville vi ikke tage, så vi valgte at aflyse løbet,« siger Dorte Vibjerg, som er direktør i Sparta, der arrangerede løbet og tilføjer:

»Det er utrolig ærgerligt, at vejret skulle sætte en stopper for så festligt et arrangementet, og at det sluttede, som det gjorde, men vores førsteprioritet var selvfølgelig deltagerne og tilskuernes sikkerhed,” siger hun til BT.

Det var dog ikke kun de mange løbere, der i går blev ramt af det voldsomme uvejr.

De voldsomme regnmængder førte således også til oversvømmelser flere steder i København. Det gik blandt andet udover trafikken på Helsingørmotorvejen, som i går blev lukket i begge retninger ved Ryparken Station, mens også Hans Knudsens Plads i København blev oversvømmet under skybruddet.

Søndag d. 17. september 2017 blev Lyngby Motorvejen endnu engang oversvømmet, efter et voldsomt uvejr havde ramt København med store mængder regn og hagl.. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017)
Søndag d. 17. september 2017 blev Lyngby Motorvejen endnu engang oversvømmet, efter et voldsomt uvejr havde ramt København med store mængder regn og hagl.. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2017) Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

På Bispebjerg Hospital i København, blev man også ramt af skybruddet, hvor både elevatorskakte og kældre i går blev oversvømmet. Det fik blandt andet den konsekvens, at akutpatienter blev henvist til andre sygehuse.

»Der er kommet vand ned i de tunneller, hvor Bispebjerg Hospital transporterer patienter fra én bygning til en anden. Lige nu skåner akuttelefonen 1813 derfor hospitalet og sender patienter andre steder hen,« lød det i går fra pressevagten i Region Hovedstaden.