Uddannelserne i provinsen har svært ved konkurrere med uddannelser i storbyerne. Men det er op til uddannelsesstederne selv at gøre sig attraktive, siger S-ordfører Troels Ravn.

Der står ikke mange københavnere på listen, når uddannelserne langt fra hovedstaden tæller ansøgerne sammen. I det hele taget er det svært at lokke de unge ud af storbyerne til de tyndtbefolkede områder, og det er ærgerligt, mener Socialdemokraternes børne- og undervisningsordfører, Troels Ravn.

For eksempel er langt de fleste studerende på uddannelserne i Sydjylland født og opvokset i regionen - faktisk er der langt flere udlændinge end københavnere på de sydjyske uddannelser, men Troels Ravn Han opfordrer de unge til at nedtone drømmen om at tilbringe deres studieliv i Aarhus eller København.

- Jeg forstår dem da godt, for det er spændende at læse i en by, hvor der er mange andre unge og masser af tilbud. Men man bliver altså også nødt til at være så målrettet, at selve uddannelsen prioriteres højere end byen, hvor man skal læse. Og så findes der altså også gode studiemiljøer uden for København, siger Troels Ravn.

Han erkender dog, at det er op ad bakke, hvis man satser på appellere til de unges fornuft. Storbyernes lokkekald er meget stærkt, men der er ikke ret meget at stille op fra politisk side, konstaterer S-ordføreren.

- Jeg er medlem af erhvervsuddannelsesudvalget, hvor vi blandt andet undersøger, hvordan man kan gøre de unge mere mobile. Men i sidste ende er det op til uddannelsesstederne selv at sikre, at de er attraktive over for ansøgerne, understreger Troels Ravn.

- Mange af dem er allerede langt fremme med at skabe brede studiemiljøer, hvor de studerende møder unge fra andre uddannelser. Det er den rigtige vej at gå, og forhåbentlig vil de unge få øjnene op for, at man sagtens kan læse i provinsen, siger han.

Lige nu siger det dog sort ud. På Erhvervsakademi Sydvest med adresser i Esbjerg og Sønderborg har man helt opgivet at tiltrække studerende fra Nordjylland og Sjælland, fortæller rektor Henrik Larsen til JydskeVestkysten søndag.

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), Torben Holm, forstår frustrationen, men han forventer, at problemet vil løse sig selv med tiden.

- Sidste optagelsesrunde viste, at de studerende i højere grad er begyndt at kigge på, hvad de gerne vil læse, og ikke hvor de gerne vil læse, siger han.

De studerendes formand bekræfter dermed den opblødning over for provinsen hos københavnske unge, som lederen af Studievalg København, Torben Theilgaard, forudser i JydskeVestkysten søndag.

Men der er dog et stykke vej igen. På bacheloruddannelsen Sociologi og Kulturanalyse på SDU i Esbjerg har man indført en pendlerordning, fordi man erfarede, at de nye studerende forlod byen ganske kort efter starten på deres uddannelse. Ordningen betyder, at studerende har mulighed for at bo i Odense eller København, mens de læser i Esbjerg.

Hvis man vil undgår den slags ordninger i fremtiden, kræver det ifølge de studerendes formand en indsats fra uddannelsesinstitutionernes side, så de studerende kan falde til på fremmed jord.

- Det er klart, at uddannelserne har en opgave i at få etableret et godt socialt miljø hurtigt, siger DSF-formand Torben Holm.