Lægeformand er dybt forundret over, at 62 afgørelser i danske tilsynssager ikke er sendt videre i Norden.

København. For ringe behandling og en truet patientsikkerhed.

Det kan være nogle af konsekvenserne, når læger, som ifølge danske myndigheder ikke kan varetage deres arbejde forsvarligt, får lov til at arbejde videre i et andet land.

Sådan lyder det fra Lægeforeningen, efter at Styrelsen for Patientsikkerhed ifølge nyhedsmagasinet Dagens Medicin ikke har sendt afgørelser i 62 tilsynssager videre til vores nordiske naboer.

- Det er simpelthen så vigtigt, at det nordiske samarbejde fungerer.

- Vi har ikke nogen sprogbarriere, og det vil sige, at lægerne i princippet nærmest fra den ene til den anden dag kan skifte arbejdsland, siger formand Andreas Rudkjøbing.

Der er tale om 17 autorisationsfratagelser, 18 faglige påbud, 26 skærpede tilsyn og én virksomhedsindskrænkning fra august 2015 og frem til november 2016.

Fejlen blev først opdaget, da Helsetilsynet i Norge henvendte sig til den danske styrelse.

Lægeformanden er "dybt forundret og skuffet over" sagen.

- Der har været så stort et fokus på, at det nordiske samarbejde fungerer, så vi kan sætte en stopper for, at læger og andre sundhedspersoner krydser grænserne og fortsætter med at skade patienterne, siger Andreas Rudkjøbing.

Styrelsen for Patientsikkerhed blev etableret i oktober 2015.

Det var blandt andet med en forventning om at rette op på det ry, som det tidligere tilsyn under Sundhedsstyrelsen havde.

Tilsynet blev kritiseret for at være passivt efter en stribe sager, hvor læger kunne fortsætte trods tips og indberetninger.

Styrelsen for Patientsikkerheds håndtering af sagsforløbet "sender ikke noget signal om, at den har styr på sit tilsyn", mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Hun har ifølge Dagens Medicin bedt om en redegørelse om sagen.

/ritzau/