På BT PLUS fortæller Chris MacDonald om den moderne livsstil og dens konsekvenser, men også om, hvordan vores livstil kan helbrede, i: 'Back to basics giver et bedre liv'

Jeg er lige kommet tilbage til Danmark efter 5 dage i USA. Jeg var på en 'mission' i forbindelse med mit nye tv-projekt 'UTURN – et ændret liv', hvor 8 udvalgte danskere har meget på spil.

De 8 modige deltagere er (livsstils)syge eller godt på vej mod sygdom. Jeg tog til USA med det formål at interviewe forskere og eksperter i USA omkring deres videnskabelige indsigt i den potentielle effekt af motion, kost og søvn i forhold til livsstilsrelaterede sygdomme.

Det var en spændende rejse og eksperternes dom var meget klar. We need to go back to bascis for livsstil er effektiv medicin.

Derfor landede jeg i går morges i Københavns Lufthavn med fornyet inspiration, yderligere viden og større tro på den potentielle effekt af livsstil, når det kommer til forebyggelse og behandling af livsstilsrelaterede sygdomme.

Jeg har sagt og skrevet det mange gange før. Medicin er godt og i nogle tilfælde livsnødvendigt, men det er helt essentielt, at vi accepterer og anskuer livsstilsændringer på højde med medicin og i nogle tilfælde er livsstil ganske enkelt mere effektivt end medicin og med færre bivirkninger.

Der eksisterer altså evidens for, at livsstil spiller en stor rolle i relation til forebyggelse og behandling af livsstilrelaterede sygdomme, så hvorfor anvender vi det ikke i højere grad?

Jeg hører mange skeptikere argumentere for medicin med følgende udsagn: 'Det er lettere at tage en pille hver dag end at ændre adfærd og dermed er fastholdelsen højere med piller end livsstilsændringer – ergo er medicin mere effektivt end livsstilsændringer'.

Det er naturligvis op til den enkelte at vælge, men jeg tror det er vigtigt at huske, at livsstilsændringer ikke er den lette løsning, men det er ofte den bedste løsning. Der er forskel. Derudover synes jeg, at livsstilsændringer giver den enkelte person muligheden for (pro)aktivt at gøre noget og ikke blot lade andre/andet styre kursen.

Fra mit synspunkt er livsstil altafgørende i forebyggelsesøjemed og med færre bivirkninger end forebyggende medicin og i relation til behandling er livsstil essentiel supplerende behandling – ikke alternativ – men supplerende.