1,5 mio. danskere kæmper hver nat for at få en rolig søvn uden afbrydelser. Nu lover eksperter, at en ny pille giver en naturlig søvn

Nu kommer endelig medicinen - helt uden bivirkninger - som kan give dig en helt naturlig søvn. Pillen indeholder naturlige stoffer, som allerede findes i din krop, og du vågner helt frisk.

Den nye pille, Circadin, der nu er godkendt af både EU og den danske lægemiddelstyrelse, og som mange søvnforskere ser som noget af et 'mirakelmiddel', kan allerede nu fås på recept hos lægen.

Circadin indeholder søvnhormonet melatonin, som vi alle sammen selv danner i kroppen. Pillen sikrer kroppen en jævn tilførsel af søvnhormonet i løbet af natten.

Melatoninpiller har længe kunnet købes i håndkøb i USA, men problemet med dem har været, at de virker i højst en halv time. Det epokegørende ved den nye pille er, at den fungerer som et såkaldt 'depotpræparat' - dvs. at det virksomme stof kun meget langsomt og i bittesmå doser afgives til kroppen.

Dermed sikres en hel nats naturlig søvn - uden de 'tømmermænds-agtige' symptomer, som ofte følger med brugen af allerede kendte sovemidler.

Den nye melatoninpille vil kunne hjælpe en stor del af de op imod 1,5 mio. danskere, som hver nat kæmper for at få en rolig søvn uden afbrydelser.

Fornuftigt valg
- Det vil fremover være et rigtig fornuftigt valg af medicin for de mange hundrede tusinde danskere, som hver nat ligger og vender og drejer sig i sengen. Fordelen ved den her pille er, at man kan spise ret store mængder uden problemer, fordi den er helt ugiftig. Pillen er også enestående i kraft af, at den virker direkte ind på søvnmønstret - i modsætning til mange af de gamle sovemidler, som også virker muskelafslappende, anti-depressive osv., siger læge Søren Berg, førende dansk søvnforsker og leder af Scansleep-klinikkerne.

Normalt er vores indre 'søvn-ur' 24 timer, men for 'nattemennesker' og 'morgenmennesker' kan det indre døgn være længere eller kortere, og deraf følger søvnproblemer. En god metode til at styre det indre ur er at tilføre kroppen mere af det vigtige søvnhormon melatonin.

God til ældre med søvnbesvær
Bjørn Beerman, svensk professor og søvnforsker:

- Først og fremmest kan den nye medicin hjælpe ældre med søvnbesvær. Hos ældre aftager nemlig den naturlige produktion af hormonet melatonin. Det betyder, at forskellene mellem nat og nat bliver mindre. Dermed bliver det sværere at sove.

Selv om pillen særligt retter sig mod ældre over 55 år, er professoren dog sikker på, at også unge med bl.a. en forstyrret døgnrytme og dermed følgende søvnproblemer kan have stor glæde af den nye pille.

Det er israelske forskere, der har udviklet den nye sovepille, som det danske medicinalfirma Nycomed Danmark nu lancerer i en lang række lande, deriblandt Danmark.

Traditionelt har søvnløshed været behandlet med benzodiazepiner og 'benzodiazepin-lignende stoffer', og det har også virket, forstået på den måde, at patienten falder i søvn.

Uden 'hammer'
Man siger populært, at man får 'hammeren'. Til gengæld får man ikke nødvendigvis en god søvn, og det smitter også af dagen efter, hvor man fortsat kan være groggy - gå rundt med en følelse af at være i en 'osteklokke'.

Dertil kommer, at benzodiazepiner har en række bivirkninger, bl.a. hovedpine, svimmelhed, usikre bevægelser, muskelsvaghed. Ved længere tids brug ses bl.a. bivirkninger som psykisk og fysisk afhængighed, nedsat appetit, kvalme, svedtendens og muskeluro.