Fredag aften er der premiere på et nyt og dramatisk tiltag i 'X Factor'. '5 Chair Challenge' hedder det, og selv den bidske hund i dommerpanelet, Thomas Blachman, er nødt til at kaste sig ud i en drastisk sammenligning i beskrivelsen af det, der venter deltagerne.

»Det er en grim, ondskabsfuld stoleleg. Det er, som om Hitler har opfundet den. Man sætter sig ned og tror, at den er hjemme, og så bliver man smidt væk igen,« siger Thomas Blachman i videoklippet ovenfor artiklen.

Læs også:

'5 Chair Challenge' er lige så enkel, som den er nådesløs. I hver kategori skal deltagerne ind og synge foran de tre dommere og publikum.

I alle tre kategorier, unge, 23+, og grupper, skal dommerne skære antallet af deltagere ned til fem. På scenen står fem stole, og formår deltagerne at begejstre dommerne, får de en stol. Når alle fem stole er besat, vil der stadig være flere deltagere, som skal ind og synge.

De kan stadig få en stol, for dommerne kan ekspedere en af de siddende deltagere væk fra stolen - og destruere deres drøm om at krænge stemmen ud i de endelige liveshows.

Showbusiness er ikke for de vattede

Men er der egentlig en grænse for, hvor meget drama man kan hælde ned over deltagerne i X Factor? Svaret er ja, hvis man spørger dommer Lina Rafn, men den er ikke nået ved '5 Chair Challenge.'

Læs også:

»'X Factor' kommer aldrig i nærheden af den virkelige verden hvad drama angår. Jeg ved, hvor brutalt, hårdt og nådesløst det er derude. Der får du ren besked, og der bliver stillet sindssyge krav. Man skal bare slappe af her. Det er ingenting,« siger Lina Rafn.

Hun ved, hvad det kræver at banke en karriere op fra bunden. Sammen med makkeren Paw Lagermann grundlagde hun i 90'erne bandet Infernal iført skotskternet kilt via diskoteksjobs på det hedengangne Diskotek IN i Nørregade i København.

Den gimmick endte med international succes for Infernal - hvis bandnavn i øvrigt er opkaldt efter diskoteket.

Hårdt lige meget hvad

Hos DR mener underholdningschef Jan Lagermand Lundme heller ikke, at man går for langt i jagten på drama og det, som folk i tv-kredse holder af at kalde for 'godt tv'.

Læs også:

»Grænsen er ikke nået der i hvert fald. For så havde vi ikke gjort det. Det er jo i princippet det samme, der altid er blevet gjort. Vi skærer 10 deltagere ned til fem (I hver kategori, red.), og lige meget hvad, så er det hårdt for det her mennesker, der står i situationen. For det er deres drøm at være med, siger Jan Lagermand Lundme.

»Vi synes, det er en rigtig god måde at tilføre noget nyt til 'X Factor på'. Og det er en god måde for dommerne at finde ud af, hvem de gerne vil have, da de lige pludselig står i en live-situation med deltagerne, hvor der er publikum, og hvor deltagerne synger til et nummer. Så kan dommerne se, hvordan deltagerne fungerer på en scene,« siger Jan Lagermand Lundme.

'X Factor' bliver sendt fredag aften klokken 20.00 på DR1.

Andre læser også