Australske Caleb Ewan vandt på Champs-Élysées, da Tour de France søndag sluttede med Egan Bernal som vinder.

Caleb Ewan (Lotto-Soudal) satte søndag det sidste punktum i dette års Tour de France, da han i en massespurt sejrede på Champs-Élysées i Paris på det franske cykelløbs sidste etape.

Den hurtige australier vandt foran Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) og Niccolò Bonifazio (Direct Energie).

Lidt efter kunne Egan Bernal omringet af sine holdkammerater på Ineos køre over målstregen og fuldende sin historiske bedrift som vinder af verdens største cykelløb.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Vis mere

Den 22-årige colombianer er den yngste vinder siden 1909 og den første sydamerikaner, der ender øverst i klassementet.

Bernal triumferer uden at have vundet en eneste etape. Sejren blev grundlagt på fredagens etape, der blev stoppet før tid på grund af uvejr og jordskred på ruten.

Inden da var colombianeren stukket af fra de øvrige klassementhåb på vej op ad Col de l'Iseran-stigningen, som han også kom først over.

På toppen havde han taget nok tid til at kapre den gule trøje, og da det på grund af den neutraliserede etape endte med at blive gældende, overtog Bernal føringen.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Vis mere

Den blev sikkert forsvaret på lørdagens forkortede etape til Val Thorens.

Med smil på læberne startede feltet søndag turen ind til Paris, der blev kørt i adstadigt tempo i Rambouillet sydvest for den franske hovedstad.

Egan Bernal og resten af Ineos-holdet skålede i champagne og kørte på rad og række, mens det obligatoriske holdbillede blev taget. Det forsøgte spilopmageren Peter Sagan kortvarigt at forhindre, da han klædt i grønt fra top til tå sneg sig op bagved og fotobombede det britiske hold.

Den løsslupne stemning og den – for professionelle cykelryttere – afslappede fart fortsatte, indtil de 155 tilbageværende ryttere nåede inden for byskiltet i Paris.

Foto: GONZALO FUENTES
Vis mere

Her blev de føromtalte smil på læberne så småt erstattet af mere koncentrerede miner, og Ineos satte sig frem, så holdet, som tradition byder, som det første ramte Champs-Élysées' brosten med den gule trøje.

Efter den første passering af målstregen blev løbet uofficielt givet frit, og de første lykkeriddere stak af sted.

En udbrydergruppe på fire mand blev hurtigt etableret, men fik aldrig mere end små 30 sekunders forspring til feltet.

Til sidst var der kun to alene i front. De blev hentet på næstsidste omgang, og så begyndte sprinterholdenes placeringskamp.

Foto: THIBAULT CAMUS
Vis mere

Den olympiske mester i linjeløb, Greg Van Avermaet, prøvede at tage fusen på alle og forsøgte at køre væk på sidste omgang, men det viste sig hurtigt umuligt.

Som sædvanligt var Quick-Step med Michael Mørkøv som styrmand massivt til stede, da spurten nærmede sig. Problemet var bare, at holdets sprinter, Elia Viviani, ikke sad for enden af det 'tog', der skulle føre ham til sejr.

Italieneren endte derfor som statist, da det hele skulle afgøres. Edvald Boasson Hagen åbnede spurten, men nordmanden var for tidligt på den. Til sidst fløj Caleb Ewan forbi alle og tog sin tredje etapesejr i løbet.

/ritzau/