Da hans farmor i Statsrådet havde rejst sig fra stolen for at overlade den og tronen til sin søn, kong Frederik 10., og stod på lidt vaklende ben, var det hendes barnebarn, der meget rørende kom hende til undsætning.

Kom hende ilende i møde med stokken. Havde hjertet med. Midt i al alvoren.

For det var ikke bare dagen, hvor hans farmor dronning Margrethe abdicerede og hans far blev konge. Det var også dagen, hvor han selv skulle træde i karakter. Som kronprins Christian.

Men det med hjertet er der måske god grund til at bide fast i.

Blot få måneder forinden stod han nemlig med charme og smilehuller foran ikke alene en proppet festsal fyldt med unge mennesker, han aldrig havde mødt før i sit liv, men også én million danskere, der på tv kunne følge hans første spæde skridt ind i voksenlivet.

Og dér sagde han det selv.

»Selvom jeg ryster lidt på hænderne i dag, har jeg hjertet med i mødet med fremtiden.«

Dén fremtid, der få måneder senere i Statsrådet rykkede endnu tættere på, da en 18-årig prins Christian tog et trin op på tronfølgestigen. Blev kronprins. Nummer ét i rækkefølgen.

Og dermed blev, som blandt andet engelske Daily Mail ikke var sene til at udbasunere, Europas mest eftertragtede ungkarl.

Tilmed 'quite a catch' – noget en fangst – som de formulerer det.

Men hvem er han egentlig, vores nu nye kronprins?

Ovenpå sin tale ved gallamiddagen fik prins Christian en stor og stolt krammer af sin far.
Ovenpå sin tale ved gallamiddagen fik prins Christian en stor og stolt krammer af sin far. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Få timer efter midnat den 15. oktober 2005 kom han til verden på Rigshospitalet i København.

»Et mirakel, en Guds gave.« Sådan beskrev den stolte far i bogen 'Frederik, Kronprins af Danmark' sønnens ankomst til verden.

Prins Christian Valdemar Henri John blev han døbt.

»Her sker en proces mellem to mennesker, og så vokser den lille spire i ni måneder, og man får et lille individ i hænderne. Det er en helt vild omvæltning. Det er en lykkelig periode,« sagde den daværende kronprins.

Som på mange måder var på herrens mark i forhold til, hvordan man overhovedet var en familie. For selv var han vokset op med barnepiger som den primære omsorgsperson.

Sådan en start på livet skulle deres søn ikke have.

I et stort interview med Berlingske i 2007, hvor også prinsesse Isabella var kommet til, forklarede det daværende kronprinspar da også, hvor vigtigt det var for dem, at børnene fik en tryg og kærlig opvækst. Sammen med deres forældre.

Toårige prins Christian til sin lillesøsters barnedåb.
Toårige prins Christian til sin lillesøsters barnedåb. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Vis mere

Og beskrev i øvrigt deres førstefødte som 'en usædvanlig rolig og mild baby'. Som tilmed snart skrev historie.

Den lille prins Christian var nemlig den første fra den kongelige familie, som blev indskrevet i en helt almindelig vuggestue. Og siden – i øvrigt – folkeskole.

»Han farer afsted og er ikke bange for at prøve sig selv af,« fortalte de royale forældre om deres toårige søn og svulmede af stolthed over hans ordforråd og evne til at falde i snak med alt og alle på sin vej.

»Han plaprer ikke bare efter som en papegøje, men virker som om han overvejer, hvad han siger,« sagde parret, som allerede dengang var bevidst om, at hans fremtid ikke lignede andre børns.

»Vi skal sørge for, at han bliver så godt rustet, at han kan modtage alle de udfordringer, som kommer. At han bliver en glad dreng og får chancen for at leve et liv som alle andre, men alligevel med denne forskel…. Og at han kan bære det med stolthed.«

I sommeren 2011 startede prins Christian derfor på Tranegårdsskolen i Gentofte. Fik chancen for at 'leve et liv som alle andre'. Omend i en kommune, hvor gennemsnitsindkomsten altid har ligget et pænt stykke over en halv million kroner.

Helt som 'alle andre' var det dog heller ikke, da de fire prinser og prinsesser i 2020 blev trukket ud af deres folkeskole for et 12 uger langt skoleophold i Schweiz. Og det efterfølgende år den overraskende beslutning om, at prins Christian efter sommerferien skulle starte på Herlufsholm, en af de mest elitære kostskoler i landet.

Dér, hvor adelige og rigmandsbørn gennem århundreder har haft deres gang. Og hvor børn af flere af Kronprinsparrets venner i forvejen gik.

Også det ophold fik ikke desto mindre en brat afslutning, da en afslørende dokumentar om forholdene på den prestigefyldte skole tvang Kronprinsparret til at trække ham ud og flytte ham til Ordrup Gymnasium i Gentofte, hvor han i sommeren 2024 ventes at færdiggøre sin gymnasietid.

Når der stort set kun er fakta at berette om kronprins Christian, er der én god grund. For som fandtes der en uskreven kontrakt mellem pressen og Kongehuset, skånes dets børn for unødig opmærksomhed fra medierne, indtil de er myndige.

At han er begejstret for såvel musik som sport, ved vi således kun, fordi vores nye kronprins har været med sin far til ikke mindst FCK-kampe, siden han var dreng. Mens han sammen med venner de seneste år har været at finde på festivaler som Smukfest og Musik i Lejet, ligesom han sidste efterår overværede Suspekt i Parken.

Siden han var dreng, har vores nye kronprins været glad for at løbe. Her sammen med søster Isabella.
Siden han var dreng, har vores nye kronprins været glad for at løbe. Her sammen med søster Isabella. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Vis mere

Og så ved vi selvfølgelig, at han kan løbe. For det har vi set på det årlige Royal Run, som en storsvedende prins Christian har gennemført de seneste fem år.

Så da daværende prins Christian til gallamiddagen på Christiansborg Slot for tre måneder siden gav sin tale, var det første gang, at offentligheden fik et indblik i, hvad og hvem der gemte sig under det lidt generte og smilende ydre.

»En ærlig tale,« lød vurderingen i B.T. fra historiker og kongehusekspert Emma Paaske og fortsatte:

»Den var følelsesladet, og den virkede ægte. Han gjorde sig til talsperson for alle unge. Han blev ungdommens stemme.«

I Jyllands-Posten kaldte kommunikationsekspert Anna Thygesen prins Christian for 'uperfekt på den perfekte måde', og 'i øjenhøjde med sin generation', mens Berlingskes kongehuskommentator kaldte hans optræden og tale for 'en genistreg' og 'en modernisering af institutionen for rullende kameraer'.

»Jeg skal finde min vej, selv om den fører et kendt sted hen,« lød det afslutningsvis i talen fra en måske nok nervøs prins Christian, men også en lun og nede på jorden ung mand på 18. år.

Som – ifølge hans far – tør vise, hvem han er. Og som – apropos spekulationerne i flere udenlandske medier – allerede er blevet kædet sammen med flere europæiske adelige, heriblandt prinsesse Chiara og prinsesse Camilla.

Og mens begge 'forhold' er blevet benægtet, vidner det om, at der er interesse for den charmerende danske prins. Som for blot en uge siden rykkede op i det royale hierarki. Og gjorde sig bemærket med sin rørende gestus.

Den rørende scene fra Statsrådet, hvor kronprins Christian giver sin farmor, dronning Margrethe, stokken.
Den rørende scene fra Statsrådet, hvor kronprins Christian giver sin farmor, dronning Margrethe, stokken. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

Var tro mod sig selv og sit væsen. Præcis som rådet lød fra hans far ved den store gallafest.  

»Hold fast i være dig selv sammen med andre, bliv ved med at udforske livet pak din rygsæk. Så skal det nok gå.«

For kronprins Christian.

Kom med til 'Kongehuset bag kulissen'-liveshow i Pilestræde – sammen med vært Fie West og eksperter kommer du med bag kulissen på dronningens abdicering, tronskiftet og Kongens bogbombe. Få billet her.

Hør også afsnittet i B.T.s podcast, hvor prins Christians tale diskuteres: