»Det her er jo et klassisk trick i politik.«

Det er dommen over fredag morgens udvikling ifølge B.T.s politiske kommentator, Joachim B. Olsen.

Justitsministeriet har udsendt en pressemeddelese, hvor de oplyser, at regeringen ændrer sit forbud, der skal stoppe afbrændingen af koraner.

Hvor der før blev lagt op til et forbud mod utilbørlig behandling af religiøse genstande, skal forbuddet nu kun omfatte "skrifter med væsentlig religiøs betydning."

Kritikken er ellers væltet ned fra Folketinget, fra Politiforbundet og fra flere store dagblade.

Men tilbage til tricket:

»De går frem med noget meget vidtgående, møder stor kritik og ruller så noget af det tilbage,« forklarer Joachim B. Olsen.

»Så siger folk: 'De har lyttet', og kritikken stilner af. Men bundlinjen er jo, at der stadig er tale om en indskrænkning,« siger den politiske kommentator.

Han tegner et eksempel: En regering vil hæve skatten med 100 millioner kroner. Så møder de en masse kritik - og siger: 'Okay, vi hører jer og kritikken, vi lægger os ned og hæver den kun med 50 millioner'.

Joachim B Olsen er politisk kommentator på B.T.
Joachim B Olsen er politisk kommentator på B.T. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

På den måde bliver det nærmest solgt som en lempelse. Men faktum er jo, at skatten stadig stiger.

Og så er der et andet problem for regeringens indgreb:

»De er jo blevet presset på nødvendigheden af forbuddet, da det tyder på, at man med den nuværende lovgivning kan inddæmme koranafbrændinger. Paludan, for eksempel, har jo måttet droppe en masse afbrændinger, som han gerne ville have gennemført,« siger Joachim B. Olsen.

Det samme skriver Dommerfuldmægtigforeningens formand, Nina Palesa Bonde, på X:

»Hvad med kritikpunktet 'loven er unødvendig, da Paludan er lukket ned, og politiloven kan klare den gentagne provokerende koranafbrændinger, som påvirker vores sikkerhed negativt',« skriver hun på det sociale medie.

Samtidig er det internationale pres blevet mindre, da Sverige er ved at blive optaget i Nato.

»Så en del af nødvendigheden for indgrebet er blevet mindre,« siger Joachim B. Olsen og kalder det til sidst et »tilbagetog« for regeringen, efter kritikken har haglet ned.

»De har jo hermed erkendt, at nogen nålestiksoperation var indrebet ikke. Det har de forsvaret længe og været helt uenige i kritikken.«

»Nu har de alligevel lyttet til den.«