Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

DRs Søren Ryge Petersen har ifølge eksperter banet vejen for dyrplageri af ynglende småfugle. Det skete, da Ryge på direkte tv tirsdag aften og med levende fugleunger som eksempel deltog i markedsføringen af en mejsekasse, der er indrettet til at forstyrre de ynglende mejser.

Kassen er lavet, så hele bagsiden kan åbnes, og fugleungerne ligger frit fremme med en stump plexiglas til at holde reden på plads i kassen.

Søren Ryge henviste til DRs hjemmeside, hvis man vil købe sådan en herlig kasse, der dog ikke vækker begejstring i Dyrenes Beskyttelse. Her siger konsulent og biolog Michael Carlsen:

»Hvis ynglende småfugle forstyrres under rugning, kan de forlade æggene. Hvis fuglene generes, mens de har unger, kan de forlade ungerne, der så må sulte ihjel. Jeg vil ikke anbefale, at nogen plager eller forstyrrer fugle på den beskrevne måde.

Enhver kan på Dyrenes Beskyttelses hjemmeside se, hvordan vi beder folk om at lade fuglene i fred i yngletiden, hvad enten de yngler i kasser eller hække.«

Hemmeligt nummer
I tv-programmet anbefalede Ryge direkte fuglekassen og henviste interesserede til DRs hjemmeside, hvor DR markedsfører kassen i en online shop, eller til www.kig-i-fuglekassen.dk, hvor mejsekassen også kan bestilles på telefon 5132 4070, der ifølge TDCs oplysninger er et hemmeligt nummer.

»Jeg vil ikke have, at du skriver om dette her,« siger manden, der tager telefonen.

Hvad hedder du? Kender du Søren Ryge?

»Han er faldet over mit produkt. Jeg hedder Bo Hermansen.«

Hvad er adressen på dit hemmelige mobilnummer?

»Jeg vil ikke have, du laver en artikel,« svarer Bo Hermansen blot.

Dansk Ornitologisk Forening markedsfører også rugekasser med kikhuller, men ikke kasser som i tv-programmet, hvor rugende fugle eller deres unger pludseligt sættes ubeskyttede i fuldt dagslys.

Ryge fortryder ikke
»Jeg fortryder ikke programmet. Jeg havde tænkt over, hvad jeg gjorde, da jeg viste en fuglekasse med levende unger. Jeg sagde til fotografen, at vi skulle lukke kassen hurtigt igen,« siger Søren Ryge Petersen.

Dyrenes Beskyttelse siger, at det er uforsvarligt at forstyrre ynglende fugle, og at ungerne kan blive forladt og må sulte ihjel.

»Jeg har haft mange fuglekasser, hvor man kunne tage låget af og se ungerne. Jeg har aldrig oplevet, at de blev forladt af forældrene. Men man skal ikke forstyrre fuglene for tit. Det sagde jeg også i tv, hvor fugleungerne højest blev vist frem i 20 sekunder.

Jeg mener, det er en fin ting at sætte fuglekasser op, og hvis jeg kunne få flere haveejere til det, ville det være godt. Men at forstyrre fuglene i kassen tre gange om dagen er for meget.«

Er det ikke en fristelse til at plage fuglene efter tilfældigt skøn?

»Normalt sker der ikke fugleungerne noget, når deres kasse bliver åbnet.

Hvis forældrene forlader dem af den grund, er det ekstremt sjældent«, svarer Søren Ryge Petersen.

Om DRs internet-markedsføring af varer som ynglekassen siger Søren Ryges programchef i DR, Dagmar Brendstrup:

»Grænsen mellem forbrugeroplysning og markedsføring er hårfin, der ligger altid en redaktionel beslutning bag.

I aftes blev vi opmærksomme på, at der er flere producenter af ynglekasser med kikhuller end den model, Søren (Ryge Petersen, red.) viste. Vi har herefter lavet hjemmesiden om, så flere modeller nævnes. Bl.a ynglekassen fra Dansk Ornitologisk Forening,« lyder det fra DR.

leh@bt.dk