Dansk kultur lignede et forår, der var sprunget ud for tidligt. Den spirende glæde skyldtes, at mere end 1.000 musikere, skuespillere, billedkunstnere, forfattere og instruktører var mødt op for at være sammen om at vise deres vrede.

De skammede på kunstnerisk manér den borgerlige regering og den konservative kulturminister Brian Mikkelsen ud som forretningsorienterede og kulturfjendske amatører.

Det skete med sarkastiske spark rettet mod det borgerlige skridt.

Finansloven pålægger stort set alle kulturelle institutioner at spare 15,3 pct. i år og endnu mere næste år.

Der var krasse ord fra skuespiller Jesper Christensen, Anne Marie Helger, kunstner Bjørn Nørgaard, musiker Niels Hausgaard, instruktør Lotte Svendsen og forfatter Ebbe Kløvedal Reich. Sidstnævnte beskyldte Brian Mikkelsen for at favorisere kulturlivets »luksusludere« - som inkluderede Reich selv«, og forfatteren fortsatte og kaldte det en »korrupt og forløjet kulturpolitik, hvis eneste formål er at tjene penge«.

Anne Marie Helger kaldte regeringen en gruppe »nazi-onale i rødt-hvidt og sort.«

Om Mikkelsen sagde hun: »At selv en dværg kaster store skygger«. I dagens anledning havde hun omdøbt Christiansborg til »Instituttet for blinde og døve«.

Bjørn Nørgaard mentem, at regeringen var »betonliberalister«. Og han undrede sig over, hvor mange hofter der mon går på en spillefilm? Orkesteret Wonderbrass fulgte de over 1.000 demonstranter fra Nyhavn til Kulturministeriet under slagsangen »Gå aldrig tilbage til en Brian!«