Verdens oprindelse "big bang" bliver forsøgt genskabt næste onsdag i Schweiz. Men en lille risiko for, at jorden som vi kender den, går under.

Næste onsdag forsøger forskere fra European Organization for Nuclear Research (CERN) at genskabe en mindre udgave af det ”big bang”, som –ifølge videnskaben – skabte den verden vi kender i dag.

Forsøget har været forsinket længe, da det har været ramt af uheld. Men nu ser det ud til, at superacceleratoren som skal skabe tilstanden, som den var efter ”big bang”, endelig er klar til at afprøvning.

Så må vi bare håbe, at den fungerer efter planen, da der er en lille risiko for, at jorden går under.

Læs videre nedenunder

Sort hul også en gevinst
Ifølge en rapport fra CERN’s egne forskere, er sandsynligheden for at jorden går under på et splitsekund meget lille. Det der kan ske er, at genskabelsen laver et ”sort hul” – og et sådan et suger alt til sig indenfor få sekunder. Men selv hvis dette sker, så vil hullet ikke blive stort eller leve længe nok til at kunne forårsage skade, mener forskerne.

Faktisk vil det være en gevinst for forskerholdet, hvis et sådan hul opstår. Det er lige til en Nobel pris i fysik.

Onsdag den 10. september starter acceleratoren med at slynge partikler rundt med en fart lige under lysets hastighed. Senere når det er i gang vil forskerne øge energiniveauet og sende partiklerne mod hinanden, så de kolliderer. Når det sker og partiklerne rammer hinanden, bliver det med så stor en kraft, at det forårsager en tilstand som ligner den universet var lige efter ”big bang”.