Da jeg pakker Biom A og Biom B ud af indpakningen, fyldes mine tanker med jysk skepsis – dette kan ikke være godt. Der er jo nærmest ingen sål, og hvor er den obligatoriske kile, der skal sørge for, at jeg ikke falder indover foden? Hvor er stabiliteten i mellemsålen? Hvor er den faste hælkappe? Stort set intet er, som det plejer. Jysk skepsis eller ej, Biom skulle jo testes - og min jyske skepsis viste sig at være usund, særdeles usund.

Hvad er det her egentligt? Ecco arbejder med Natural Motion i både Biom B og Biom A (der findes også en C-version). Det er kort sagt et forsøg på at bringe løberen tilbage til et mere naturligt løb, hvor man bygger sin løbeteknik op uden hjælp fra støtte og absorbering. 

Klik her og læs flere anmeldelser af udstyr 

Støtte og absorbering har efter sigende ikke mindsket antallet af skader i forhold til antallet af løbere, så hvorfor ikke løbe mere naturligt? 

Begge modeller – B og A, er testet i tekstil-versionen (begge modeller laves også i en version, hvor overdelen er fremstillet af yak-læder). Overdelen ligger sig tæt om foden. Man føler nærmest velbehag ved at skoen på. Pløsen er blød og mærkes ikke. 

Man snører Biom med bløde, lidt elastiske snørebånd. Det gør, at der ikke opstår unødigt tryk på vristen. 

Biom B er fremstillet til at tilgodese løbere med en kilometertid på ca. 6 minutter. Det skyldes skoens opbygning. Det er kort sagt en blødere sål, uden at der decideret er tale om egentlig stødabsorbering, der gør forskellen. 


Når man løber med en kilometertid omkring 6 minutter, har man naturligvis langsommere afvikling af ens skridt – derfor kræver det en lidt blødere opbygget sål – både i hælregion og i forfoden. Den er ikke fuldstændig fri for stabilitet i mellemsålen. Der ligger en 'bro' der stabiliserer lidt, så man er ikke helt på herrens mark ifht. de gamle løbesko. 

Jeg valgte ikke at følge Eccos anvisninger til, hvordan man kommer i gang med løb i Biom – jeg havde ret og slet ikke tid og med mange tusinde kilometer i benene, mente jeg, at jeg nok skulle klare den uden. MEN det skulle jeg ikke have gjort. Det er krævende for muskulaturen. Specielt for mig, var det krævende for lår og læg, da det er her, firkantet sagt, stødabsorberingen sidder med Biom på fødderne – ikke i knæ og hofte.

Da jeg var ovre de første gode, naturlige smerter i lår og læg, gik det fremad, hurtigt fremad og den lethed der er i Biom B er virkelig blevet en fantastisk fornøjelse. 

Biom A er fremstillet til at tilgodese løbere med en kilometertid på ca. 4 minutter. Det er opbygget på samme måde som Biom B. Der er den forskel og de, for ikke at sige alle, vil opleve, at der her absolut ikke er noget, der hedder stødabsorbering – Biom A er lavet til hurtig afvikling, hvor du automatisk ligger lidt længere fremme på foden i nedslaget. Nogle løbere vil uden tvivl vende deres indre konservative løbehjerte ud og tage afstand fra så hård en sko. 

Biom A er en krævende sko, kan man vel sige. Det tager tid at få det fulde udbytte af skoen – man skal træne i en for mange løbere ukendt teknik, hvor man som lander lidt længere fremme på foden, tager kortere skridt, og i det hele taget tænker sit løb lettere, mere naturligt. Jeg er rigtig glad for løb i Biom A … nu. Det skal ikke skjules at tilvænningstiden var længere med A end med B. 

Biom B er et must til motionisten, der gerne vil mere. Til motionisten der vil udforske og klart forbedre sit løb og sin teknik. Den er også et must for motionister, der synes at de gamle konventionelle løbesko er en tung klods om foden, og løberen der vil have et let legende løb.

Biom A er for den seriøse motionist og/eller konkurrenceløberen – løberen der tænker fart, fart og mere fart. 5 ud af 6 stjerner til både A og B – jeg spår en stor fremtid for Biom.


Skoene er testet af Morten Engsig Barasinski