Julemænd og hundredvis af begejstrede børn var ved at koge over i sommerheden, da  DRs populære børnevært, hr. Skæg i går blev kåret til årets æresjulemand af Bakken og Dansk julemandslaug.

Der var trængsel foran Friluftscenen, der i dagens anledning var pyntet med juletræ og julemænd og julekoner fra nær og fjern, mens børn, forældre og bedsteforældre kappedes om at tælle med hr. Skæg og synge julesange.

Og Hr. Skæg, der i civil hedder Mikkel Lomborg, 44, var jublende glad og beæret over sin nye titel.

»Det er på Top 10 over de store æresbevisningen, man kan drømme om at få. Jeg har virkelig armene oppe i luften og har svært ved at få dem ned,« sagde en glad hr. Skæg med guldkrone på hovedet og hermelinskåbe over skuldrene.

»Mads Skjern blev slået til ridder, og hr. Skæg blev kåret til årets åresjulemand, - for i bund og grund er jeg  jo en form for julemand. Jeg er en stor tilhænger af at give og modtage,« sagde hr. Skæg og tilføjede:

»Jeg elsker jo julen! I virkeligheden er jeg en stor julefan. Jeg havde måske nogle år i min ungdom, hvor jeg var modstander af julen, fordi der var focus på forbrug og alle de forfærdelige ting. Men nu har jeg selv fået børn og er du tosset, hvor er det et stort wake-up-call eller pille til ens juleglæde. Nu kan jeg ikke vente. Jeg glæder mig til min datter på to år skal opleve sin første jul, hvor hun kan tage del i det,« tilstår hr. Skæg.

»Hun har lige haft fødselsdag, og for første gang var det : gaver,gaver! Hun var vild med at pakke gaver op og ligeglad med, hvad der var i dem. Så hver gang hun ser et stykke papir, skal der pakkes noget ind. Det er mere at pakke ind og give det end at få en gave, og så bløder mit gamle julemandshjerte .«

Kan din datter forstå, at hun skal dele dig med alle de andre børn?

»Det er hun ved at lære. Hun er født ind i det. For hende er det virkeligheden. Jeg har også en papdatter, der nåede at se mig som meget Far-agtig, og hun er 8 år og lidt mere bevidst om og irriteret over, at vi ikke kan tage i Zoo, eller Tivoli eller på Bakken uden at blive omgivet af børn. Det er en pris, vi betaler. Så får hun til gengæld lov til at være med i ”Cirkus Summarum” og  møder  alle mulige og får nogle store oplevelser, så hun er også meget glad for det, fortæller hr. Skæg, der er nået til Århus på turneen med DRs populære sommercirkus og Muskelsvindfonden.«

Hvad gør du så for at få lidt fred?

»Det er noget med at gå beduin-vejen. Noget med et håndklæde over hovedet og et par solbriller. Det er når jeg skal på stranden f. eks., så folk tror jeg har en hudsygdom. Og så er der nogen, der alligevel genkender én, men kan se, at jeg udstråler, at jeg ikke er klar til en selfie. Men ellers er der ingen vej udenom. Jeg må bide i det sure/søde æble, fordi jeg også er så glad for det, fordi det er en kæmpe gave.
Når min lille familie ikke er for træt, så har vi lavet en lille alliance om, at det er en del af omstændighederne, og derfor vi får så mange gaver,« siger hr. Skæg.

TV-værten med et lange sorte skæg er også gået aktivt ind for at gøre noget for børn, der bor på døgninstitutioner rundt om i landet som ambassadør for Julegaveregn – en organsation, der sætter focus på at få julegaver til alle børn, også dem, der er anbragt på institutioner landet over.

Julegaver til anbragte børn

»Jeg har selv arbejdet på børnehjem i mange år, inden jeg blev hr. Skæg og har arbejdet  med børn, der er anbragt udenfor hjemmet jeg ved, hvor svær en tid julen er for dem, så det er et helt oplagt projekt for hr. Skæg at prøve at gøre deres hverdag sødere, og lige giver dem et lille løft i en svær tid, og det glæder mig, at interessen for Julegaveregn vokser, for der er mange børn, udover dem, der er anbragt udenfor hjemmet, der har behov for at få en lille ekstra ting.«