Mildheden lyser ud af hendes varme brune øjne. Et venligt smil ligger stort set altid på lur på hendes læber. Men ikke alt er nødvendigvis, som øjet ser.

»Prøver at være glad på ydersiden – selvom du græder indeni,« har hun i hvert fald tidligere sagt i et interview med det svenske dagblad Expressen. Dronning Silvia. 

Som lillejuleaftensdag runder et skarpt hjørne. Men altid har haft et image som den milde Silvia.

Men bag facaden gemmer sig en 'tuff person', som de siger hinsidan. En person, som styrer sit personale med hård hånd og kræver meget af dem, som en nylig bog om Silvia dokumenterer.

Og en person, som vil gå langt for skjule sine lig i lasten. Hvilket ikke mindst skandalen om hendes fars nazifortid viser.

Dén og den nylige skandale om hendes sexanklagede nevø vender vi tilbage til.

Silvia Sommerlath blev født i Heidelberg i Tyskland som det yngste af fire børn. Faderen Walther var forretningsmand og valgte efter tyskernes nederlag i Anden Verdenskrig at rykke familien til Brasilien, som var hans hustrus hjemland.

Og her tilbragte Silvia de næste ti år af sit liv, indtil familien igen flyttede tilbage til Tyskland, hvor den kommende dronning uddannede sig til tolk.

Så da München i 1972 skulle være værtsby for sommer-OL, var den unge Silvia Sommerlath et oplagt valg som en af komiteens værtinder. Et valg, der skulle forme hendes fremtid.

»Jeg var på vej til min plads, da jeg standsede, fordi jeg følte, at nogen så på mig. Da jeg vendte mig, sad han og så på mig gennem en kikkert. Der var kun to meter imellem os. Det var morsomt,« som Silvia år senere beskrev sit første møde med svenske kronprins Carl Gustaf, som sad deroppe på tilskuerrækkerne og havde fået øje på den tyske skønhed.

Så da de samme aften igen mødtes ved en reception, var lynet allerede slået ned i dem begge.

Silvia Sommerlaths første møde med den svenske presse.
Silvia Sommerlaths første møde med den svenske presse. Foto: Jørgen Jessen
Vis mere

Lettere forsinket blev de fire år senere forlovet. Og gift samme år.

I de mellemliggende år var Carl Gustafs farfar nemlig død og hans barnebarn udråbt til konge af Sverige i en tid, hvor monarkiet ikke stod højt på svenskernes hitliste.

Men de friske og milde vinde, som den borgerlige Silvia Sommerlath havde med sig, ændrede alt. Såvel i holdningen til kongehuset som til den ikke altid lige respekterede Carl Gustav.

For udover sin skyhed overfor pressen, var den unge kronprins kendt som damernes ven på natklubberne.

»Den her pige er det bedste, der er sket for Carl Gustaf. Han har en respekt for hende, som han aldrig har vist nogen af sine tidligere veninder,« som en anonym kilde tæt på kronprinsen udtrykte det ifølge et særtillæg, som Aller udgav ved kroningen i 1973.

Trofast har hun siden stået ved sin mands side. Omend man ofte har haft ondt af hende. For selvom hun var det bedste, der var sket for Carl Gustaf, har det ofte været så som så med respekten.

I hvert fald har rygterne om hans udsvævende liv bølget frem og tilbage i årtier. Om nøgenbadning med strippere. Besøg på sexklubber. Elskerinder.

Altid har han benægtet. Og altid har dronning Silvia troligt stået ved hans side. Med rank ryg og et stramt men venligt smil på læben. Har igen og igen hjulpet ham ud af skærene.

Det har ikke altid været lige nemt, at bevare smilet ved siden af sin skandaleombruste mand.
Det har ikke altid været lige nemt, at bevare smilet ved siden af sin skandaleombruste mand. Foto: Pawel Kopczynski/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Men for nylig var det altså kongen, som måtte komme sin hustru til undsætning.

»Kongen har bedt mig oplyse, at han og dronningen tager stærkt afstand fra, at personen valgte ikke at være tilgængelig på det tidspunkt og tager situationen meget alvorligt,« som hoffets kommunikationschef meddelte Expressen.

Det var Dronningens nevø Patrick Sommerlath, som var kommet i mediernes søgelys i forbindelse med en storstilet razzia mod massageklinikker, som var mistænkt for at tilbyde andre ydelser.

Ydelser som er ulovlige i Sverige. Og som svensk politi mente, at nevøen havde købt sig til. Derfor skulle han findes og afhøres. Men jagten var forgæves.

Siden han var 16 og flyttede til Sverige, har nevøen været under dronning Silvias beskyttende vinger og været fast gæst på slottet.

Og da han efter 15 års ægteskab blev skilt, fik han lov til at flytte ind i kronprinsesse Victorias tidligere fløj på Drottningholm. Og det var her, at politiet formodede, at han skjulte sig.

Men hoffet nægtede dem adgang. Og så buldrede skandalen derudad. At Silvia forsøgte at skjule og beskytte en sexforbryder.

Først da nevøen selv stod frem og indrømmede, at han var flygtet til Schweiz, da han fik nys om sagen, blev fokus flyttet.

Ikke desto mindre valgte kongen altså efterfølgende at komme sin populære hustru til undsætning og stå som afsender på en afstandtagen til sagen.

Skandalen om hendes fars nazifortid styrede hun dog selv. Med hård hånd.

I årevis havde rygter svirret om Walther Sommerlaths medlemskab af nazistpartiet, som han selv benægtede helt frem til sin død i 1990.

De vedvarende rygter fik i 2010 tilført nyt liv, da svensk TV4 kunne rapportere, at dronning Silvias far ikke alene var medlem, men tilmed havde udnyttet nazisternes program for et racerent Tyskland og fået overdraget en jødisk ejet virksomhed.

Hvilket fik Dronningen til at iværksætte en undersøgelse af sagen. Med en ven af Kongehuset i spidsen. Som ikke overraskende frikendte hendes far.

Men skandalen fik ikke lov til at dø dér.

Den svenske kongefamilie samlet. Yderst til venstre prins Carl Philip, kronprinsesse Victoria, dronning Silvia, kong Carl Gustaf og prinsesse Madeleine.
Den svenske kongefamilie samlet. Yderst til venstre prins Carl Philip, kronprinsesse Victoria, dronning Silvia, kong Carl Gustaf og prinsesse Madeleine. Foto: Jonas Ekstromer/AFP/Ritzau Scanpix
Vis mere

For ifølge Aftonbladet skød journalist Johan Åsard tre år senere hvidvaskningen af faderen i sænk i bogen ‘Dronningens hemmelighed’.

Dokumenterede angiveligt, at dronning Silvia i hemmelighed aktiverede et netværk af magtfulde personer i såvel som Sverige som i udlandet, som kunne bistå hende i at sætte en prop i ‘mediernes løgne’.

Påstod, at hun brugte sin position til at forsøge at skjule sagen. Blandt andet ved at skrive til Brasiliens tidligere præsident for at forhindre, at sagen kom frem der.

Men til sidst måtte hun smide håndklædet i ringen.

»Jeg har hele tiden prøvet at komme til bunds i det. Men for mig er det nok. Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne,« sagde dronning Silvia i 2018 i et SVT portræt og fortsatte:

»Nu er det 30 år siden, han døde, så nu synes jeg, det er nok. Jeg vil sige til det svenske folk, at jeg er rolig omkring det. Jeg ved godt, at far ikke er den person, man har forsøgt at tegne.«

Efterfølgende har en svensk historiker da også fundet dokumentation for det modsatte. Nemlig at faderen angiveligt var modstandsmand, og hjalp både jøder og modstandsfolk med at flygte til Sverige. Kritikere har dog påpeget, at de endegyldige beviser for den påstand mangler. Så svaret blæser fortsat i vinden.

Siden har Silvia dog mere eller mindre været fredet. Har kunnet falde tilbage i rollen som den milde, smilende og altid imødekommende hustru, der er ved sin mands side. I tykt og tyndt. Modvind og medvind.

Hende med det gode hjerte.

Til sin fødselsdag ønsker dronning Silvia sig da også kun én ting: At hjælpe børn i Ukraine, der lider på grund af krigen.