Pension er meget mere end en pose penge til alderdommen, og der kan både være penge at spare og forsikringer at hente, hvis du sætter dig ind i sagerne.

København. Hvis du tror, at pension kun er en pose penge, du får udbetalt i din alderdom, så tro om igen.

Pensionsordningen rummer nemlig meget mere, men mange aner hverken, hvad de har sparet op, eller hvordan de er dækket, siger Karsten Engmann Jensen, der er privatøkonomisk rådgiver og stifter af pengeministeriet.dk.

En ny Epinion-undersøgelse for SEB Pension har også netop vist, at knap halvdelen af danskerne ikke aner, hvor meget de får udbetalt i pension, mens 63 procent ikke har lagt en plan for udbetalingen.

- Mange betragter pension som noget opsparing, man får udbetalt ved pension. Men der er også sundhedsforsikring, livsforsikring og alt muligt andet i en pensionsopsparing i dag. Så man skal huske at kigge på de andre vilkår også, siger Karsten Engmann Jensen.

Ellers risikerer du både at skylle penge ud med badevandet, være forkert dækket eller betale for goder, du aldrig får gavn af.

Et eksempel kunne være, hvis du bliver alvorligt syg og ikke kan arbejde. I pensionsordningen indgår nemlig også en pose penge for tabt erhvervsevne, men mange indbetaler ikke nok til den del, vurderer Karsten Engmann Jensen.

- De fleste får også et chok, når jeg fortæller dem, hvad de får, hvis de mister deres arbejdsevne, siger han.

Han estimerer, at op mod hver tredje, han rådgiver, ikke er dækket nok. Det gælder særligt yngre par.

- Så falder hammeren, hvis én af dem bliver syge. Og de kan ikke blive siddende i huset, siger han.

Derfor bør alle tage et kig på pensionsinfo.dk og se, hvad de får i pension generelt og i tilfælde af tabt erhvervsevne, opfordrer Karsten Engmann Jensen.

- Så kan du ret nemt vurdere: Arh, jeg er faktisk ikke dækket godt nok, jeg vil ikke kunne blive boende i mit hus, hvis jeg mister mit arbejde på grund af sygdom, siger han.

I så fald kan du ringe til pensionsselskabet og sige: Jeg synes ikke, jeg er dækket nok, hvad koster det at blive dækket 25 procent mere, forklarer han.

Omvendt kan det også være, at du er oppe i alderen og ikke har brug for den livsforsikring, du måske årligt betaler 5000 kroner til gennem pensionen.

Det kan også være gratis psykologhjælp eller fysioterapi at hente gennem pensionsselskaberne. De ved nemlig godt, at det koster mindre at hjælpe nu, end når du er gået ned med stress eller dårlig ryg, fortæller Karsten Engmann Jensen.

Så læs, hvad der er af hjælp og fryns gennem netop din ordning.

En anden klassisk fejl er såkaldte klatpensioner. Hvis du har skiftet job flere gange, kan du nemlig have pensionsordninger hos flere selskaber. Men intet er gratis, og hver ordning koster penge, så sørg for at få rykket gammel pension over i dit nuværende selskab.

- Det er jo også en slat penge, hvis man kan spare 5000 kroner om året på at have ét pensionsselskab i stedet for fire, siger Karsten Engmann Jensen.

Fakta: Pension for begyndere

- Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) er en lovpligtig ordning, næsten alle betaler til.

- Danske statsborgere, som bor fast i Danmark, har ret til folkepension, fra de er mellem 65 og 68 år og livet ud. Den består af et grundbeløb og et tillæg, som afhænger af dine indtægter.

- Arbejdsmarkedspension knytter sig derimod til dit job og overenskomst og indbetales af din arbejdsgiver.

- Få overblik over dine pensionsordninger på pensionsinfo.dk.

Kilde: Ældre Sagen, borger.dk.

/ritzau fokus/