Michael Silberbauer i aktion fra Young Boys det første år i klubben. Siden røg han ned på andetholdet
Michael Silberbauer i aktion fra Young Boys det første år i klubben. Siden røg han ned på andetholdet Foto: THOMAS HODEL
Michael Silberbauer har sagt farvel til reservetjansen i Young Boys Bern og goddag til en tilværelse i FC Biel i den næstbedste schweiziske række. Dermed har en lang og sej kamp for penge og spilletid fået sin afslutning. 

Han var på toppen af karrieren, da han i sommeren 2011 byttede tilværelsen som anfører i hollandske Utrecht ud med det schweiziske skatteparadis i Young Boys Bern.

Men opholdet i alpelandet har langt fra været det, 33-årige Michael Silberbauer håbede på. Efter et år med spilletid gled han ud af førsteholdet og landstræner Morten Olsens bevidsthed. Dolket i ryggen af Young Boys-ledelsens schweizerknive.

Sådan vurderer den tidligere AaB- og FCK-spiller i hvert fald selv nedturen i Young Boys Bern, der for alvor startede efter et enkelt år i klubben. Silberbauer var hentet til den storsatsende klub med en tung lønpose som lokkemad, men de ambitiøse schweizere skuffede fælt. Derefter begyndte udfrysningen af Michael Silberbauser, der siden tilbragte tiden på andetholdet. Kun afbrudt af et lejeophold i danske OB.

- Jeg føler mig udpeget som syndebuk. Det var som om, at døden skulle have en årsag. Det var nemt at pege på mig, som var blevet hentet ind som dyr spiller, fortæller Michael Silberbauer, der i sidste uge blev præsenteret i FC Biel fra den næstbedste schweiziske række.

Et skridt op i niveau, mener Silberbauer, der kommer fra reserveholdsfodbold i den tredjebedste række, og sideløbende skal arbejde for klubbens hovedsponsor Fors. Dermed kan han kombinere fodbolden med den uddannelse i finansøkonomi, han er påbegyndt.

- Jeg er ved at være i en alder, hvor fodboldkarrieren nok ikke varer 10 år mere. Så i stedet for at spille på andetholdet i Young Boys kan jeg lige så godt spille i Biel og få noget erhvervserfaring, mens jeg læser.

Michael Silberbauer var en etableret landsholdsspiller, da han skiftede til schweizisk fodbold. Også den status mistede han i Young Boys, der i Silberbauers øjne prøvede at fryse den defensive midtbanespiller ud af klubben. Selv ville han gerne skifte mod en økonomisk kompensation for at opgive lønnen på godt 300.000 kroner månedligt. Men en aftale kunne aldrig strikkes sammen. Ikke før nu, hvor Young Boys i fællesskab med FC Biel og firmaet Fors gjorde et skifte muligt.

- Det har været et politisk spil. Jeg tror, de har tænkt, at hvis jeg blev sendt ned på andetholdet, ville jeg gå med til at smutte på et bedre kompromis. Jeg er fodboldspiller og vil gerne spille og har virkelig prøvet alt for at få det til at fungere, men jeg har også være bevidst om, at jeg måtte blive på grund af pengene, hvis vi ikke kunne finde et godt kompromis. Når beløbene bliver for store, kan jeg ikke være med. Der kommer også et liv efter fodbolden, og de penge kan jeg godt bruge, lyder det ærligt fra Silberbauer, der af samme grund ikke søger medlidenhed.

- Ingen skal have ondt af mig. Jeg har tjent gode penge, så hvis jeg virkelig ville, kunne jeg også komme væk. Men som jeg forklarede ledelsen, har jeg nået en alder, hvor pengene betyder noget.

Derfor har Michael Silberbauer da også accepteret, at karrierens efterår fodboldmæssigt har været en stejl tur ned af rutschebanen. I stedet glæder han sig over, at rejsen kan fortsætte hos FC Biel. 

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.