Foto: ERik Refner

Nye oplysninger og dokumenter styrker mistanken om, at den kontroversielle direktør for Zentropa, Peter Aalbæk Jensen kanaliserer offentlige filmpenge ind i sine private selskaber i Zentropa-familien.

BT kan mandag fortælle, at Zentropa - ved hjælp af et proforma-selskab, der har adresse i Lars von Trier og Peter Aalbæk Jensens sommerhus i Nakkebølle på Sydfyn - henter store beløb i lokal filmstøtte.

I forbindelse med produktionen af mindst fire Zentropa-film siden 2006, der alle er støttet af flere fynske kommuner gennem fonden FilmFyn, er der udbetalt et ukendt beløb for leje af filmudstyr til selskabet Teknik Fyn Aps, der ejes af Peter Aalbæk Jensen og instruktør Lars von Trier.

Dermed ser det på overfladen ud til, at en stor del af de offentlige støttekroner er betalt til en virksomhed på Fyn, nemlig Teknik Fyn - og at pengene, ganske som det er en klar betingelse for at få støtte, er brugt på Fyn til gavn for fynske virksomheder. Men TeknikFyn er ikke andet end et privat anpartsselskab styret af Peter Aalbæk Jensen, der stort set intet ejer, bortset fra luksussommerhuset. Flere kilder siger til BT, at selskabet er grundlagt og drives alene for at have en fynsk adresse, hvorfra der kan skrives regninger for at leje filmudstyr, så det derved er muligt at få den lokale filmstøtte.

Ålen gemmer millioner

Peter Aalbæk

Af Teknik Fyn ApS’ egne regnskaber regnskaber fremgår det, at selskabet stort set er er tomt og blot har købt driftsmidler for 46.000 kroner siden 2003.

- Det er minimalt, hvad selskabet har købt. I en note (i regnskabet, red.) kan man se, hvad anskaffelsessummen er for alle aktiver, der er i selskabet. Her fremgår det, at selskabet har købt driftsmidler i alt for 46.000 kroner, siger Kim Köhler, leder af regnskabsfaglig afdeling hos Earnst & Young. Til sammenligning kan blot et enkelt professionelt kamera til filmoptagelse koste op imod en halv million kroner.

- Skal man filme på Fyn, bestilles teknisk udstyr og faciliteter via filmens ansvarlige, typisk en producer eller produktionsleder. Ved ankomsten til Fyn står udstyret klart. Men det vil typisk være fragtet til Fyn fra et fjernlager, siger en filmmand med tilknytning til Zentropa, der udtaler sig under betingelse af anonymitet.

BT er i besiddelse af interne regnskaber og dokumenter vedrørende flere af de Zentropa-film, der har fået støtte fra FilmFyn. Her fremgår det, at der er brugt flere hundredetusinde kroner af de lokale støttekroner på at betale Teknik Fyn ApS for leje af dyr filmteknik, men pengene er end i det private anpartsselskab.

Peter Aalbæk Jensen har over for BT ikke ønsket at kommentere avisens oplysninger.

LÆS MERE I DAGENS UDGAVE AF BT ELLER KØB E-AVISEN HER

Læs også:

- Filmdirektør vil Ålen
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.