Vores seksualitet kommer ikke ud af det blå den dag, vi kommer i puberteten. Børns seksualitet kan være svær at tale om, men tre ting er det vigtigt, at du lærer dem

Seksualiteten er en pudsig størrelse. Lige så skamfuld som nogle kan være over den, lige så frie kan andre føle sig i den.

Vi ved, at mennesker fødes som seksuelle væsner, og at seksualiteten er til stede allerede i fostertilstanden. Der er jo ikke sådan, at seksualiteten dukker op, den dag vi fylder 15 år og bliver seksuelt myndige.

I min praksis har jeg mødt mange kvinder, der har oplevet at være blevet ’skammet ud’ som børn, fordi de rørte ved sig selv. Det kan betyde, at de som voksne har haft svært ved at nyde sex, fordi skammen stadig sidder i kroppen. For dem er sex og seksualitet blevet gjort til noget forkert.

Snak med børnene

Fra kvinder (og nogle gange mænd), der selv har oplevet at skulle ’slås’ med konsekvenserne af en opdragelse, hvor deres seksualitet er blevet gjort til skamme, får jeg ofte følgende spørgsmål:

»Hvad kan vi som forældre gøre for at understøtte vores børns seksualitet, så den fra begyndelsen bliver en helt normal og sund del af deres liv.«

Det er ikke kun derhjemme, vi skal tale med børn om deres seksualitet. Emnet bør også vendes som en naturlig ting i skolen, børnehaven og vuggestuen. Men der er stor forskel på, hvordan f.eks. daginstitutioner håndterer børns seksualitet.

Jeg har samlet mine egne tre ’praksisser’. Det er dem, jeg opdrager mine egne børn efter på baggrund af min faglige viden om emnet.

Måske de kan tjene som inspiration til, at du laver dine egne praksisser, så du får hjulpet dine børn bedst muligt på vej.