The Fugees' Wyclef Jean føler sig større end sin præsident og bidrager med et alternativt løsningsforslag til Irak-krigen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>For to uger siden blev rapperen Wyclef Jean indlagt på en klinik i Miami på grund af udmattelse og med efterfølgende lægelig ordre på at sætte tempoet ned.

Den nyhed passede godt med B.T.s opfattelse, da vi i september var i New York til lyttefest i forbindelse med hans nye album sammen med blandt andre soul-legenden Patti Labelle, TV-magnaten Donald Trump, boksepromotoren Don King, skuespilleren Kevin Bacon og supermodellen Tyra Banks. Da vi næste dag mødte Wyclef til en snak, var han nemlig temmelig kvæstet og bar stadig det samme træningssæt som aftenen før.

»Jeg fløj til Boston i nat og var DJ og festede og lavede noget presse, og jeg er først lige kommet tilbage. Sådan er jeg: Rock and roll, man,« siger han og ser meget lidt rock-og-rull'et ud.

Det eneste, der funkler på Fugees-legenden, er hans diamantbesatte halskæde, ur og fingerring. Men munden er velsmurt. Wyclef griner og fjoger, så det er svært at finde ud af, hvor meget der er sarkasme, og hvor meget der er storhedsvanvid. Han er ikke bange for store ord og provokerende, nogle gange måske knap så smarte, udtalelser.

»Clef for president,« udbryder den 31-årige hiphop-stjerne, da snakken går om hans fødeø Haiti, hvor han blandt andet ejer en landsby og også gerne ville sponsorere en lufthavn.

Korrupt hjemland
»Men regeringen vil ikke have det. De vil have kontrol over alt. Sådan er det i et korrupt samfund. Men i mit land har jeg mere magt end præsidenten, så han skulle hellere samarbejde med mig,« siger Clef.

Og nu vi er ved præsidenter. Bush får også én over nakken. I hans førstesingle »Party To Damascus«, der fortæller historien om en amerikansk soldat, der drager til Irak, ikke finder masseødelæggelsesvåben og sendes videre til Syrien, hvor historien gentager sig. Og så fester soldaterne i stedet for for krigspengene.

»Ja, hellere feste. Det hele kunne være løst, hvis Bush og Saddam satte sig sammen og rullede en god gang marihuana. Jeg er opvokset med, at man som mand aldrig vil acceptere, at nogen slår din pige. Så slår man igen. Men i forbindelse med Irak så jeg ikke nogen slå nogens pige,« siger den politisk bevidste anti-gangsta og fredsmægler i hiphop-krigen mellem vest- og østkysten.

Samfundet må ændre sig
Han er stadig sigtet for gadeuorden, da han ville optræde til en demonstration mod nedskæringer i New Yorks uddannelsesbudget. Og sammen med blandt andre Will Smith, LL Cool J og P.Diddy har han stået for et hiphop-topmøde på Columbia University.

»Det handler om at få samfundet til at ændre sig. Hiphop ændrer sig ikke. Hvis en mand til en rap-koncert skyder to mennesker, er det ikke hiphoppens skyld. Han har købt pistolen ude i samfundet. Musik afspejler samfundet. Ikke omvendt. Man kan heller ikke give musikere skylden for, at folk begår selvmord eller røver en sprutforretning.«

Wyclef har også sin egen forretning kørende, hvor han leverer musik til et hav af stjerner.

»At give sange til andre har givet mig både penge, priser og mulighed for at have mit eget selskab. Og jeg vil være i branchen længe, fordi jeg har ting ude alle vegne,« siger Wyclef der udgiver sin nye »The Preacher's Son« på sit eget selskab YClef.

Boede i kirken
Hans opvækst tegnede ellers slet ikke til at blive hiphop. Han far var præst, og familien boede i kirken i Newark, New Jersey, hvor lille Clef dirigerede kirkekoret. Det var en tid, hvor han blev nægtet at høre andet end kirkemusik, gospel og kristen heavy metal. Så han måtte snige sig ud på toilettet for at høre Sugarhill Gang og LL Cool J, med risiko for at far gav tæsk med sit bælte!

Det har ikke just gjort Wyclef kristen. Han skelner mellem religion som organiseret folkeforførelse og spiritualitet som noget mere individuelt og sjæleligt funderet.

»Jeg voksede op med kristendom og har gået på katolsk skole, min far var kristen præst, min onkel er katolik, min bedstefar var voodoopræst, hans søster var muslim og hendes søster buddhist. Så fjern religion. Jeg er spiritualist. Jeg tror på det højeste,« siger manden med de store ord, og som er sikker på, at hans album vil ændre verden.

den@bt.dk