Venstre-politikeren Michael Aastrup Jensen mener, der er tale om symbolpolitik af værste skuffe, når en kommune som Aarhus sender Ryanair ud i kulden.

Aarhus Kommune er i den grad på afveje, når den i lighed med København og Odense har valgt at droppe det omstridte lavprisselskab Ryanair. Det mener Michael Aastrup Jensen (V), der er folketingspolitiker for Venstre opstillet i Østjylland og tidligere borgmester i Randers.

»Det er poppolitik og symbolpolitik af værste skuffe. Ryanair er et lovligt selskab, så hvis det har et billigere eller bedre produkt for den enkelte offentlige medarbejder i Aarhus Kommune, så skal de da selvfølgelig have lov til at flyve med det,« siger Michael Aastrup Jensen.

Han mener, kommunerne bevæger sig ud på en glidebane.

»Gælder det så også nu, at hvis du er kommunal medarbejder, så må du ikke gå ind og købe en pølse i en pølsevogn, hvis den ikke har en overenskomst?« spørger Michael Aastrup Jensen.

Aarhus Kommune har valgt at droppe det omstridte lavprisselskab ved at tilslutte sig indkøbsaftalen fra Staten og Kommunernes Indkøbs Service (SKI), der skal forhandle priser på vegne af stat og kommuner. SKIs rammeaftale om indkøb af flybilletter i embeds medfør indeholder nemlig en arbejdsklausul, der stiller krav til løn- og arbejdsforhold.

Det betyder, at flyselskaberne skal give løn- og ansættelsesvilkår efter gældende overenskomster eller på overenskomstlignende vilkår, og det er ikke tilfældet med Ryanair, som nægter at tegne dansk overenskomst for sine ansatte.

Michael Aastrup Jensen mener, at lokalpolitikerne med beslutningen bevæger sig ind på et område, som de skal holde snitterne fra.

»Vi er i en situation, hvor det tangerer frådseri af offentlige penge. At man nu lige pludselig ikke skal gå efter det billigste eller bedste tilbud, men nu skal det være det, man bedst kan lide,« siger han og uddyber:

»Jeg synes ikke, at man skal drive arbejdsmarkedspolitik via byrådene. Vi har den danske model, hvor det er arbejdsgiver og arbejdstager, som har den diskussion internt. Det er faglig kamp, og den skal de faglige organisationer tage sig af - ikke politikerne.«

I maj skrev Berlingske Business, at en stribe andre kommuner ligeledes har valgt at droppe Ryanair, heriblandt Hvidovre, Ringsted, Roskilde og Brøndby.