Den 31-årige Thomas Banke under torsdagens pressemøde i Fredericia.
Den 31-årige Thomas Banke under torsdagens pressemøde i Fredericia. Foto: Fotografhuset Brian Rasmussen

Fredericias skandaleombruste Venstre-borgmester, Thomas Banke, trækker sig fra sin borgmesterpost, men han er fortsat medlem af Venstre

Fredericia-borgmester Thomas Banke (V) afleverer sin borgmesterkæde og trækker sig fra sin post, fortæller han på et pressemøde torsdag eftermiddag i Byrådssalen på Fredericia Rådhus.

- Jeg kan ikke fortsætte som borgmester, hvis der på nogen som helst måde skal diskuteres politik igen i Fredericias byråd. Derfor har jeg meddelt kommunaldirektøren i dag, at det er min intention at bede byrådet om at fritage mig fra posten som borgmester i Fredericia, siger han.

Thomas Banke fortæller samtidig, at han bliver i Venstre.

- Jeg agter at fortsætte i byrådet som Venstremand. Jeg fortsætter også i Venstre. Borgmesterkæden er ikke længere åndeligt siddende på mig. Det er den formelt, indtil der findes en ny konstituering, men det er den ikke åndeligt, siger han.

Peter Brüchmann


Thomas Banke pressemøde

Thomas Banke regner med, at et flertal i byrådet vil efterleve hans ønske om at trække sig.

Fire Venstre-byrådsmedlemmer i Fredericia smed tirsdag borgmesteren ud af partiet, men da de onsdag stadig fastholdt deres eksklusion af Thomas Banke, valgte Venstres bestyrelse i byen selv at ekskludere de fire.

Det betød dermed, at det eneste tilbageværende Venstre-medlem i byrådet, Pernelle Jensen, onsdag aften kunne tage Thomas Banke til nåde, og han blev igen en del af Venstre.

Borgmesteren har været i strid politisk modvind, efter at han har misbrugt kommunens kreditkort, haft rod i sine bilag og brugt et falsk navn, da han skulle aflevere en urinprøve i forbindelse med sit morfinforbrug efter en tandbehandling. Et enig byråd udtrykte 17. december mistillid til deres borgmester og opfordrede ham til at trække sig, og det samme gjorde Venstres ledelse i Fredericia.

Thomas Banke erkender sine fejl, men han afviser at have gjort noget decideret ulovligt.

- Jeg har trådt i spinaten. Jeg har sjusket, men ikke fusket, siger han.

7. januar bakkede Venstres bestyrelse i Fredericia pludselig op om Thomas Banke igen og var dermed uenig med Venstre-byrådsgruppen. Dagen efter, 8. januar, vendte Thomas Banke tilbage som borgmester, og 9. januar blev de fire byrådsmedlemmer, der ikke bakkede op om ham, smidt ud af partiet.

Thomas Banke krøb i skjul tidligere torsdag og aflyste alle sine interviewaftaler, efter at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) indirekte opfordrede ham til at trække sig fra sin post og sagde, at det er »helt, helt uholdbart, at man kan sidde som borgmester, når alle i et byråd er imod en«.

- Det er på alle måder noget rod. Og hvis danskerne ikke kan se forskel på Fredericia og Danmark, så har Venstre et problem, men det tror jeg godt, at de kan, sagde Lars Løkke Rasmussen også tidligere torsdag.

Banke siger dog, at Lars Løkkes ikke har påvirket beslutningen om at stoppe som borgmester.

- Jeg har noteret mig Lars Løkke Rasmussen udtalelser, og jeg er meget enig med ham. Jeg har selv tidligere gjort mig til talsmand for, at man skal kunne afsætte borgmestre, så det er jeg enig med ham i. Men det er ikke sådan, at jeg føler mig presset af Lars Løkke Rasmussen. Det er noget, jeg har gjort op med mig selv, fastslår Thomas Banke.

LÆS HELE DAGENS LIVEDÆKNING AF PRESSEMØDE MED THOMAS BANKE HER

SMS

Hitter på Facebook