Socialdemokraterne og de Radikale synes ikke om, at kommuner ønsker at fravælge visse befolkningsgrupper, når de skal huse asylansøgere. Partierne vil i dialog med kommunerne.

Der skal ikke gøres forskel på asylansøgere, uanset om man er tjetjener eller etnisk roma.

Det siger Socialdemokraterne og de Radikale, efter Berlingske søndag beretter om, at en række danske kommuner bevidst forsøger at undgå visse nationaliteter, når de skal tage sig af de flygtninge, der søger mod Danmark. Kommunerne skriver i et såkaldt prioriteringsskema til Udlændingestyrelsen, at de helst undgår at modtage visse grupper.

»Det er vigtigt at understrege, at alle flygtninge skal behandles ens, og vi må ikke diskriminere på baggrund af nationalitet eller etnicitet. Det er lidt ærgerligt, at nogle kommunerne sender et signal om, at nogle flygtninge er mindre værd,« siger Socialdemokraternes integrationsordfører, Mette Reissmann (S).

Hun bakkes op af de Radikales integrationsordfører, Lotte Rod (R):

»Vi har alle sammen et ansvar for at hjælpe mennesker, der er på flugt, uanset hvilket land, de kommer fra,« siger hun i en skriftlig kommentar.

Ifølge Berlingske har blandt andet kommunerne Haderslev, Skive og Brønderslev udpeget tjetjenere som en gruppe, man gerne vil undgå. I Sønderborg Kommune er det etniske romaer fra det tidligere Jugoslavien, som ikke er ønsket. Integrationsloven dikterer ellers, at man ikke må skelne mellem nationaliteter på mennesker.

Sagen kommer samtidig med, at Danmark oplever en historisk stor tilstrømning af asylansøgere. I 2011 lå det samlede antal asylansøgere på 3.806. Det tal er siden steget, og i årets første ti måneder har knap 13.000 bedt om asyl i Danmark.

Mette Reissmann mener, at mere dialog med kommunerne kan løse problemet.

»Vi er jævnligt i dialog med kommunerne og lytter meget til deres erfaringer. Det er vigtigt, at vi sammen med kommunerne løfter det fælles ansvar for den ekstraordinære situation, vi er kommet i med det store antal asylansøgere. Vi skal lytte til, hvad de siger og deres eventuelle bekymringer,« siger hun og henviser til, at man skal trække på erfaringerne fra de kommuner, der lykkes med at integrere de omtalte befolkningsgrupper.

Den idé deles af den radikale integrationsordfører:

»Hvis nogle kommuner har svært ved at integrere bestemte grupper, bør vi bruge det til at kigge på, om vi kan blive endnu bedre til at lære af, hvad der virker og hjælpe de andre kommuner med at gøre det,« siger Lotte Rod.