Det 40-årige socialdemokratiske folketingsmedlem Rasmus Prehn er hele den forgangne uge blevet fremstillet som forræderen og forfatteren bag ’Den hemmelige socialdemokrat’, selvom de håndfaste beviser mangler.

Det 40-årige socialdemokratiske folketingsmedlem Rasmus Prehn er hele den forgangne uge blevet fremstillet som forræderen og forfatteren bag ’Den hemmelige socialdemokrat’, selvom de håndfaste beviser mangler.

Er Rasmus Prehn ’Den hemmelige socialdemokrat’ – eller er han en bitter mand, som bliver gjort til syndebuk?

Rasmus Prehn blev på et tidspunkt regnet som et af sin generations største talenter i Socialdemokratiet. Men siden valget i 2011, hvor han blev forbigået til vigtige poster i sit parti, beskyldes han for at være blevet bitter og illoyal.

I øjebliket rammer Prehn sin politiske karrieres lavpunkt efter udgivelsen af den kontroversielle bog, ’Den hemmelige socialdemokrat. Internt i partiet mistænker de fleste ham for at være forræderen, der har afsløret slibrige og hemmelige detaljer fra lukkede møder og samtaler fra fornøjelige fester. Der er dog ingen fra partiet, der offentligt vil pege på Prehn som den skyldige, fordi man mangler den rygende pistol og dermed også beviset, der berettiger, at man kyler den skyldige ud af partiet på bagdel og albuer.

I et desperat forsøg på at finde de endegyldige beviser har den socialdemokratiske top igangsat et internt detektivarbejde med Helle Thornings spindoktor Noa Redington som partiets Sherlock Holmes. Men endnu uden held.

Kørt ud på et sidespor

Inden trafikordføreren Rasmus Prehns deroute begyndte i 2011, da han tabte kampen om at blive Socialdemokratiets politiske ordfører til Magnus Heunicke, anså man ham i partiet for at være et lovende ungt talent. Men bitterheden over at være blevet kørt ud på et sidespor har langtsomt ødelagt hans karriere, forklarer BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup.

- At være et stort talent kræver nogle gange, at man må bide sine ambitioner i sig og vente en omgang med at blive forfremmet. Så må man bruge ventetiden på at gøre sin position endnu bedre i partiet. Men der er desværre nogle talenter, der i stedet for at tage en tudekiks og komme videre, udtrykker deres frustrationer bittert, siger Søs Marie Serup og henviser blandt andet til den berømte kronik, som Rasmus Prehn skrev i januar 2013 i Politiken, hvor han offentligt kritiserede sin egen regerings politik.

Rasmus Prehns bitterhed er netop årsagen til, at mange – både socialdemokrater og iagttagere – ikke er i tvivl om, at han er manden bag bogen. Enten som forfatter eller som ham, der har fortalt historierne til en såkaldt ghostwriter. Men ingen har endnu fundet beviset for, at det er Prehn, der er den skyldige forfatter. BT har ovenfor bedt to eksperter undersøge de tekniske beviser i sagen.