Når dagpengemodtagere kommer i arbejde, skyldes det udelukkende konjunkturerne, lyder det fra FOA. Nye tal viser ellers, at flere dagpengemodtagere finder job, når dagpengene udløber.

Siden dagpengereformen blev vedtaget, er andelen af langtidsledige, der er kommet i beskæftigelse, når de er faldet ud af dagpengesystemet, blevet fordoblet.

Nye tal fra Jobindsats.dk, som hører under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, viser ifølge Børsen, at 38,5 procent fandt et job i løbet af de første fem måneder i januar 2015, efter dagpengene var brugt op. I samme måned i 2013 lå det tal på blot 18,4 procent.

Men selv om der er sket i fordobling, afviser fagforbundet FOA, at dagpengereformen øger incitamentet til at finde et arbejde.

»Når flere finder arbejde, skyldes det, at der er flere job at få. Når der er vækst i job, er der også flere, der kommer i arbejde. Det er vel ikke så svært at forstå,« siger næstformand Mona Striib til Berlingske Nyhedsbureau.

Spørgsmål: Men der er sket en fordobling i antallet, der finder et arbejde. Mener du slet ikke, at dagpengereformen har haft en effekt?

»Det, du forsøger at spørge om, er, om folk kommer i arbejde, hvis man fjerner deres forsørgelsesgrundlag. Hvis det var sådan, at man bare fandt arbejde, så kan jeg love jer for, at alle ledige, der stod til at miste deres dagpenge, var kommet i job, inden de faldt ud,« siger Mona Striib.

»Folk finder et arbejde, lige så snart de kan komme i job. Det gør de sådan set også, når de er i dagpengeperioden,« siger hun.

Professor på Aarhus Universitet og vismand i det økonomiske råd Michael Svarer fastslår over for Børsen, at dagpengereformen har haft en effekt.

»Det er en af grundstenene i teorien om økonomiske incitamenter: At når ydelsessystemet bliver mindre generøst, så har det en positiv effekt på beskæftigelsen, fordi flere forlader ydelsessystemet,« siger han til avisen.

Men det afvises af Mona Striib:

»Jeg forsøger ikke at sige, at man ikke er presset til at finde hvad som helst, når man ikke længere har et forsørgelsesgrundlag. Selvfølgelig er man det. Men det er fejlagtigt at tro, at jo mere man presser folk på deres økonomi - altså fuldstændig fjerner deres forsørgelsesgrundlag - så opstår der flere job,« siger hun.