Forud for finanslovsforhandlingerne tager Enhedslisten nu et markant skridt i det igangværende dagpengeopgør mellem regeringen og dens støttepartier. Med det erklærede formål at udstille, at det i dag ifølge støttepartiet reelt er Socialdemokraterne, der blokerer for et flertal for mildere dagpengeregler, vil Enhedslisten straks efter Folketingets åbning i oktober fremsætte et beslutningsforslag. Beslutningsforslaget skal pålægge regeringen midlertidigt at halvere ­gen­optjeningsperioden fra de nuværende 52 uger til 26 uger. Halveringen skal gælde i de kommende to år.

»Da regeringstoppen sad ude i det sorte tårn og forhandlede regeringsgrundlag, fik vi at vide, at dagpengesystemet ikke kunne ændres, fordi højrefløjen og de Radikale havde flertal. Men det flertal er smuldret, fordi Dansk Folkeparti har ændret holdning, og den situation bør selvfølgelig bruges til at få løst noget af dagpengeproblemet,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun understreger, at partiet stadig har langt mere vidtgående krav om mildere dagpengeregler end den halverede genoptjeningsperiode, man kræver i forslaget – at man allerhelst så hele dagpengereformen annulleret. Men når man har valgt lige præcis at udforme beslutningsforslaget, som det er tilfældet, har det en klar bagtanke.

»Når vi stiller et forslag, som specifikt går ud på at halvere genoptjeningsperioden, så skyldes det, at det er det forslag, Kristian Thulesen Dahl (Dansk Folkepartis formand, red.) har sagt, at han bakker op omkring. På den måde kan vi tydeligt illustrere, at der er et flertal for dagpengeforbedringer, hvis blot Socialdemokraterne vil være med. At det simpelthen er forkert, når Socialdemokraterne påstår, at der ikke er flertal,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Flere medier har løbende beskrevet, hvordan der langt ind i Socialdemokraternes folketingsgruppe og også flere steder på ministerholdet hersker et ønske om at lempe dagpengereglerne. Forrige weekend beskrev Berlingske eksempelvis, at 18 ud af de 30 socialdemokratiske folketingsmedlemmer, avisen havde talt med, er uenige med parti­toppen i, at der ikke skal ændres yderligere på dagpengereglerne foreløbig. En betydelig del af disse anonyme kritikere gav netop udtryk for et ønske om, at genoptjeningsperioden skal forkortes fra de nuværende 52 uger.

På den baggrund sender Johanne Schmidt-Nielsen en appel til disse medlemmer af den socialdemokratiske gruppe om at følge deres egen overbevisning og stemme for Enhedslistens beslutningsforslag, hvis ikke regeringen inden da har ændret kurs på dagpengeområdet.

»For det her vil være et skridt i den rigtige retning,« som hun siger.

Socialdemokrater overvejer at bryde linje

Og den opfattelse deler flere social­demokratiske folketingsmedlemmer, der gør det klart, at de vil overveje at bryde med partiets linje og stemme for Enhedslistens forslag. En af dem er partiets transport­ordfører, Rasmus Prehn.

»Det her bringer jo mig i et dilemma, og det er jo nok også det, Enhedslisten ønsker. Jeg skal vælge mellem at være loyal over for mit eget parti, som siger, at der ikke skal ske noget, og så min egen holdning om, at genoptjeningsperioden bør halveres. Og der må jeg være ærlig at sige, at jeg personligt hælder til at støtte og stemme for det her positive forslag, hvis ikke det forinden er lykkedes at finde en mindelig løsning,« siger han og understreger, at han håber på det sidste.

Også folketingsmedlemmet Jan Johansen (S) vil overveje at støtte forslaget, når det bliver fremsat i starten af oktober.

»Jeg synes, det er et meget sympatisk forslag, som lige så godt kunne have været Socialdemokraternes, hvis vi ikke sad i regering med de Radikale. Og derfor vil jeg grundigt overveje, hvad jeg gør, når det kommer til behandling i salen,« siger han.

Socialdemokraternes medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Bjarne Laustsen, mener slet ikke, at hurtigere genoptjening er en effektiv eller god måde at løse »dagpengeproblemet« på. I stedet så han hellere, at man lod eksempelvis jobrotation tælle med i genoptjeningen af dagpenge og kombinerede det med bedre tilbud om uddannelse for de ledige.

Alligevel mener han, at forslaget »er bedre end ingenting«, og han vil derfor ikke afvise, at han kan ende med at støtte det i folketingssalen.­

»Normalt stemmer jeg jo med resten af folketingsgruppen, og jeg havde hellere set et af de forslag, jeg selv har stillet. Men det er bedre end ingenting, og derfor vil jeg ved første­behandlingen tage stilling til, om jeg kan støtte det eller ej,« siger han og fortsætter­:

»Det giver mere mening at finde en løsning på finansloven end at lægge sådan et forslag frem. Men det kan jo være, at det her forslag kan bane vejen for, at der sker noget på finansloven på dagpengeområdet. Det håber jeg.«

Socialdemokraterne står trods Enhedslistens presbold dog helt fast. Partiets finansordfører, Jesper Petersen, kalder det for en »meget usædvanlig måde at forhandle finanslov på, at man fremsætter beslutningsforslag i folketingssalen frem for at have et konstruktivt forløb ved forhandlings­bordet.« Han afviser også, at partiet kunne bryde båndet med de Radikale og danne et flertal for dagpengelempelser.

»Vi har lavet en aftale med de Radikale efter valget, hvor mandaterne blev fordelt. Og den aftale kan man ikke efterfølgende bryde, for den aftale er også grundlaget for, at vi kan lave andre aftaler. Det tror jeg sådan set også, at Enhedslisten godt ved,« siger han.

Direkte adspurgt til de socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der vil overveje at støtte forslaget, svarer han:

»Vi har en meget stærk tradition i Socialdemokraterne for, at vi stemmer sammen. Mere har jeg ikke at sige til det.«Gyldal: Elevrådet på Rødovre Gymnasium

Enhedslistens beslutningsforslag får også en særdeles hård medfart hos flere af de socialdemokratiske borgmestre, der ellers er enige med dem i ønsket om at lempe dagpengereglerne. En af de borgmestre er Herlevs ­Thomas Gyldal: »Jeg er meget skuffet over Enhedslisten, der opfører sig som om, at de sidder i elev­rådet på Rødovre Gymnasium. Enhedslisten ved jo godt, at en regering ikke begynder at stemme imod sig selv, og derfor løser det her jo ikke noget. Til gengæld er det så useriøs en måde at håndtere problemet på, at man i stedet risikerer at ødelægge forhandlings­klimaet. Og så får vi enten en blå finanslov eller et dagpengevalg,« lyder hans skudsmål.

»Enhedslisten gør det her for at udstille den uenighed, der er internt i regeringen. Men det behøver de jo ikke at gøre, for vi ved allesammen, at den uenighed er der. Det vigtige er nu, at regeringen finder en måde at flytte sig på, og det ødelægger man jo ved at optrappe konflikten på den her måde. Jeg havde virkelig større forventninger til Enhedslisten,« fortsætter Gyldal.

Brøndbys borgmester, Ib Terp, som ellers er enig med substansen i forslaget, mener også, at det ville være vidtrækkende konsekvenser, hvis Socialdemokraterne fulgte Johanne Schmidt-Nielsens forslag om at skabe et dagpengeflertal udenom de Radikale­.

»For mig at se ville det betyde, at regeringen vælter og må gå af. Og det er der jo ingen af landets ledige, der har en interesse i,« tilføjer­ han.

Odsherreds borgmester, Thomas Adelskov (S), vil ikke blande sig i, hvordan hans partifæller på Christiansborg agerer i forhold til beslutningsforslaget. Til gengæld sender han et klart nødråb til de Radikale.

»Jeg håber, at de Radikale besinder sig. Det er for mig tydeligt, at det er dem, der står med ansvaret for, at man finder en løsning på det her problem. Socialdemokraterne på Christiansborg er jo bragt i et kæmpe dilemma, og det ved vi jo allesammen godt. Der er ingen tvivl om, at det ville være en stor hjælp for os, hvis de ville rykke sig lidt,« siger han.

Dagpengereformen blev lavet i 2010 som led i den såkaldte Genopretningspakke, hvormed den daværende VK-regering forsøgte at imødekomme en såkaldt henstilling fra EU om at lave betydelige offentlige besparelser som straf for at have overtrådt reglerne for, hvor store de nationale underskud må være. Dagpengereformen blev lavet på DF-formand Kristian Thulesen Dahls initiativ og blev også støttet af de Radikale.

Siden har betydeligt flere end ventet mistet retten til dagpenge, og derfor har den nuværende regering gennemført flere initiativer for at sikre, at ingen står uden forsørgelse, når den nu to-årige dagpengeperiode ophører. Senest har man indført den kontanthjælpslignende arbejdsmarkedsydelse.Johanne Schmidt-Nielsen afviser kritik

Alligevel fortsætter temaet med at martre regeringen, og det mønster synes at gentage sig frem imod de afgørende finanslovsforhandlinger, der begynder inden længe. Siden SFs udtræden af regering har partiet markeret sig skarpt på dagpengeområdet blandt andet med annoncekampagner rettet direkte mod Socialdemokraterne. Og med Enhedslistens beslutningsforslag ser konflikten ud til at blive endnu tilspidset.

Alligevel afviser Johanne Schmidt-Nielsen anklagerne om, at man skader forhandlingsklimaet.­

»Den logik skal man vist være social­demokrat for at forstå. Vi stiller løbende forslag og gør naturligvis alt, hvad der står i vores magt for at presse regeringen til at løse dagpengeproblemet,« siger hun.

I SF siger gruppeformand Jonas Dahl, at man »naturligvis vil støtte forslaget«, hvis det kommer til afstemning. Han siger også, at han har »svært ved at forestille sig en socialdemokratisk regering, der ikke løser dagpenge­problemet.«

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger også, at han bakker op om forslaget.

»Det her beslutningsforslag, som jo er et ekstraordinært skridt midt under finanslovsforhandlingerne, illustrerer jo, at Enhedslisten har tænkt sig at gøre det her til et centralt krav. Og når det er en afskrift af vores politik, har vi selvfølgelig tænkt os agere på en måde, som hjælper Enhedslisten med at lægge det fornødne pres på Socialdemokraterne og regeringen,« siger han.

En halvering af genoptjeningsperioden vil maksimalt koste 700 mio. kr. for statskassen om året. Enhedslisten vil finansiere det beløb med de 1,5 milliarder kroner, der er i reserve på finansloven for 2015.