Joachim B. Olsen (LA) havnede endnu en gang i et voldsomt uvejr på de sociale medier, efter at han søndag tillod sig at kritisere den tidligere statsminister Anker Jørgensen på Facebook. Det skete blot få timer efter den folkekære politikers død. Selvom det langt fra er første gang, at han kommer i vælten med en kontroversiel udmelding, så har Joachim B. Olsen denne gang fejlvurderet situationen, vurderer ekspert i sociale medier.

»Jeg brækker mig.«

Med de ord slog den tidligere kugelstøder Joachim B. Olsen for alvor sit navn fast på den politiske scene, da han i 2011 kastede sig ind i debatten om fattigdom i Danmark, med en yderst kontant udmelding på Facebook.

Siden har den liberale politiker ved flere lejligheder skabt stor opmærksomhed omkring sig selv med kontroversielle udmeldinger, blandt andet om selvtægt og biologiske forskelle på mænd og kvinder.

Senest er det så en opdatering om den tidligere statsminister Anker Jørgensen, der har bragt Joachim B. Olsen i vælten. For blot få timer efter nyheden om den folkekære politikers død, havde den tidligere kuglestøder været ved tasterne med en kritisk opdatering på Facebook.

Han trak hurtigt i land og undskyldte, men er alligevel blevet svinet til på både sin egen og BT's Facebook-side.

Ifølge Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier, har Joachim B. Olsen skudt helt forbi skiven i den konkrete sag.

»Han er et eksempel på en politiker, som udtrykker sig meget markant og bramfrit, og det fungerer ofte godt på de sociale medier. Men når man udtrykker sig så markant, så er risikoen jo også, at man indimellem går over stregen.«

»I den konkrete sag tror jeg, at der er ret bred enighed om, at man skal holde sig til at kondolere. Hvis man er politisk uenig, kan man mindes nogle personlige anekdoter om vedkommende. Det handler om at udvise en form for storsind og overskud. Det er den mulighed man har i situationer, hvor personer er gået bort, og der er store følelser på spil. Der skal man virkelig være påpasselig med kritik og sarkastiske bemærkninger,« fortæller Astrid Haug til BT.

Skarpe formuleringer giver mange 'likes'

Men selvom Joachim B. Olsen denne gang er kommet på glatis, så betyder det ikke, at den bramfrie og kontante måde at kommunikere på de sociale medier, er en dårlig strategi for danske politikere.

Astrid Haug nævner justistminister Søren Pind, Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, og den radikale Zenia Stampe, som andre eksempler på politikere, der ligeledes formår at kommunikere skarpt på de sociale medier.

»Fordelen ved at udtrykke sig meget kontant og med skarpe formuleringer er, at man ofte får rigtigt mange kommentarer, mange 'likes' og folk er måske mere tilbøjelige til at dele opdateringen. Det betyder, at man kan nå ud til rigtigt mange mennesker med sine budskaber.«

»Det er en kalkuleret risiko, for i de fleste tilfælde så lykkes det, men erfarne politikere ved godt, at det er en hårfin balance. For det er jo omvendt kun når det går galt, at vi synes det er værd at slå ned på. Men i tilfældet omkring Anker Jørgensen og Joachim B. Olsen, så er det ganske enkelt et spørgsmål om timing. Og der har sidstnævnte været ude med kritik en postgang for tidligt,« fortæller Astrid Haug.