Morten Bødskov er upopulær hos både de borgerlige og Enhedslisten, og det bliver et problem for ham i tirsdagens samråd.

I Justitsministeriet kalder de ham lidt i spøg for Stålhandsken.

Den 43-årige socialdemokrat Morten Bødskov har ry for at være en hård nyser. Men det er også dette ry, der nu har skaffet han et kæmpe problem på halsen.

Som arkitekten bag sit partis hårde retspolitik er det lykkes ham - på samme tid - at lægge sig ud med Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Nu jagter de to partier ham i flok som sultne hajer, der lugter blod.

Og V og K følger trop.

Morten Bødskovs store problem i sagen om PETs smugkig i Pia Kjærsgaards kalender er, at han er blevet indhentet af flere års opsparet irritation i oppositionen. De borgerlige er utilfredse med, at han holder dem ude af forlig.

- Problemet er, at han kun er interesseret i at tælle til 90. Der er mange forlig, vi kunne have været med i uden de store problemer, men vi er ikke engang blevet inviteret på en kop kaffe. Han har leveret, hvad han skal, overfor statsministeren. Men jeg synes ikke, han har vist interesse nok for sager, der interesserer hele Folketinget, siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen.

Samtidig mener Enhedslisten, at han er total sort. Som Listens strategiske rådgiver Pelle Dragsted skrev på Facebook, da Den Radikale Christian Friis Bach trak sig som udviklingsminister: ’Ærgeligt, at det er de dygtigste og mest sympatiske ministre, der falder, mens typer som Corydon og Bødskov fortsætter i stolen på trods af urent trav, og løftebrud. Jeg byttede gerne de to herrer for Elbæk og Friis Bach.’

Listen har kritiseret ham for at gennemføre en ny offentlighedslov, der mørklægger store dele af regeringens arbejde. Og man anklager ham for at opføre sig arrogant og umenneskeligt i sager, hvor børn er blevet udvist af landet, fordi deres far eller mor er døde. For eksempel gjorde Johanne Schmidt-Nielsen ham opmærksom på Im-sagen for et helt år siden, men Bødskov skiftede først mening, da han opdagede, at et folkeligt oprør var i gang til forsvar for den lille pige, der skulle udvises med sin mor, fordi stedfaderen var død.

At han så tilmed prøvede at tage æren for beslutningen, fik både Enhedslisten og V og K til at tage sig til hovedet, men også hans egne partifæller til at nikke anerkendende og tale om godt politisk håndværk.

Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Dam Kristensen mener, at angrebene på justitsministeren er urimelige.

- Det er mærkeligt at Pia Kjærsgaard kan beskylde ham for at lyve, men at hun samtidig siger, at hun ikke kan dokumentere noget. Og så mener de oven i købet, det er ham, der skal bevise sin uskyld. Det svarer til at spørge, hvornår du er holdt op med at slå din kone, siger Henrik Dam Kristensen, der samtidig oplyser at der er fuld opbakning og ro i S-gruppen.

- Hvorfor skulle vi være nervøse. Han har jo en god sag, siger Henrik Dam Kristensen.

Ifølge andre kilder i S-gruppen, er der dog en del nervøsitet - især for hasteforespørgslen onsdag. Her giver Folketingets regler nemlig mulighed for, at Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper kan stille en mistillidsdagsorden til Morten Bødskov.

Hvor justitsministeren er upopulær hos oppositionen, er han imidlertid meget populær hos statsministeren.

Sammen med Henrik Sass Larsen, Henrik Dam Kristensen og klummeskribenten Kristian Madsen var Morten Bødskov med til at støtte Helle Thorning-Schmidt på selve valgnatten i februar 2005, da hun besluttede at stille op mod Frank Jensen som kandidat til formandsposten i partiet.

Siden dengang har han været en af hendes mest trofaste og loyale venner og støtter. I de følgende år holdt han folk til ilden, og han har en stor del af æren for, at S kom i regering. Som sit partis finansordfører var han lidt af en blodhund, siger borgelige politikere, der var oppe imod i en debat.

Partifællen Benny Engelbrecht fremhæver Morten Bødskovs store arbejdsevne og hans ildhu som et stort aktiv for S.

- Han er ’the hardest working man in showbusiness’, og han sætter partiet og regeringen over alt andet. Morten er altid parat til at tage en ekstra tørn, siger han.

Når oppositionen skyder så voldsomt på ham lige nu, hænger det også sammen med, at Morten Bødskov har en central placering i regeringens indre udvalg. Fra sin post i det såkaldte koordinationsudvalg løser han op for mange problemsager, mens han samtidig holder hånd i hanke med, at regeringens værdipolitiske profil ikke bliver for flagrende.

Hvis han ryger, vil Enhedslisten have rettet et hårdt slag mod regeringen, men ikke et ødelæggende slag. Med andre ord: De vil ikke kunne gå efter finansminister Bjarne Corydon, men de kan gå efter Morten Bødskov og placere ham i deres pokalskab med politiske trofæer. Hvis de altså har modet til det.

BT erfarer, at Enhedslistens centrale figurer Pernille Skipper og Johanne Schmidt-Nielsen, har fået frie hænder til at træffe den rette beslutning om Morten Bødskovs politiske skæbne.

Hvis de beslutter at løbe storm mod ham, skal de således ikke først vente på grønt lys i baglandet, sådan som Enhedslisten plejer at gøre forud for vigtige beslutninger.