Tidligere folketingsmedlem og nuværende samfundsdebattør og foredragsholder Özlem Cekic er henover natten blevet 'verdensberømt' ud over Danmarks grænser.

Hendes projekt 'Dialogkaffe', hvor hun inviterer folk, der sender hende hademails til kaffe og samtale, er kommet mediemastodonten BBC News med 350 mio. seere på verdensplan for øre.

I skrivende stund er klippet med Özlem Cekic på BBC News Facebook-side blevet delt knap 5000 gange og har allerede fået 16.000 'likes', og den timelange udsendelse bliver først sendt i sin fulde længde på tirsdag, hvor Özlem Cekic også skal på i et direkte interview.

»Min største udfordring i den forbindelse er, at jeg først har lært engelsk det sidste halvandet år. Det var en af de ting, jeg kastede mig over efter, at jeg stoppede i Folketinget. Derfor kan jeg til at mangle nuancer i sproget, men jeg må bare holde det på det mest basale. Det kan godt give lidt ondt i maven at vide, at 350 mio. ser med - det er ikke lige der, jeg har lyst til at kludre rundt i gramatikken eller bytte rundt på ordene. Men bortset fra det er det fantastisk, at interessen for dialogen har bredt sig så meget,« siger¨Özlem Cekic.

I udsendelsen fra BBC News følger det brittiske TV-selskab Özlem Cekic, der har inviteret sig selv til dialogkaffe hos Stefan, der havde sendt hende en mail med kommentarer som 'klamme ISIL skadedyr og en af de klammeste ådsler', og at han hader 'alt hvad dine artsfæller står for' og ønsker sig 'en verden uden muslimer', fordi 'I svin ødelægger alle vores værdier'.

»Jeg havde været i dialog med Stefan, inden BBC kontaktede mig. Og Stefan havde sagt ja til at drikke 'dialog-kaffe' med mig. Jeg har kun haft medier med tre gange gennem de næsten ti år, jeg nu har lavet det her, for det bliver ikke helt det samme. Men Stefan og jeg besluttede, at det var okay, at BBC var med,« sgier Özlem Cekic.

Se klippet nederst i artiklen

Özlem Cekic er gift, mor til tre børn og sygeplejerske med syv års erfaring fra psykiatrien. Siden hun stoppede som Folketingsmedlem for SF i 2015, har hun etableret egen virksomhed, hvor hun driver rådgivnings-og foredragsvirksomhed. Det har hun fået så stor succes med, at hun i dag kan bruge 10-15 timer om ugen på frivilligt arbejde, blandt andet i Foreningen Brobyggerne, hvor formålet er, at forebygge had, fremme dialog og styrke sammenhængskraften mellem befolkningsgrupper i Danmark. F.eks. med dialogarrangementer, uddannelse af brobyggere, rådgivning af NGO’er mm.

I BBC-klippet ser vi, at samtalen på et tidspunkt også tager hårdt på hende. Hun går ud af kameraets vinkel, må holde en pause og giver tårerne frit løb ude i entreen. Hun fortæller også, det nogen gange er meget svært at rumme hadet, og at hun var totalt smadret bagefter.

»Jeg tror på det her, selvom der er en tendens til at 'grøftegravere' får mere opmærksomhed end 'brobyggere'. Vi kan ikke blive ved med at overlade ansvaret til dem, der kan lovgive og forbyde alt det, vi er bekymrede for. Det stærkeste våben i et demokrati er samtalen. Vi er nødt til hver for sig at tage den svære samtale, for det er den, der kan rykke holdninger - og ikke lovgivningen. Folk tror, at magten ligger et andet sted, men vi kan hver for sig gøre en stor forskel.«

Efter deres første samtale har Stefan og Özlem besluttet sig for at mødes igen. Hun håber, at det vil ske. Ikke fordi de skal blive enige - men fordi de begge føler lige stor afmagt, og det er vigtigt at lytte til hinanden og forstå, hvorfor vi tænker, som vi gør.