"På en måde er det for sent. Eller måske snarere Dogme er død!" Ordene er Thomas Vinterbergs, og de faldt pladask ned på Dogme '95 hjemmesiden på nettet i går eftermiddags som en anden bombe.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Ifølge et interview på siden, mener Vinterberg, at Dogme-konceptet er gået hen og blevet en konvention og således har udlevet sig selv.

"Jeg ved, at i reklamebranchen lyssætter de nu på en speciel måde for at gøre det så grimt og Dogmeagtigt som muligt. Så nu har vi pludselig en anden slags automatpilot.

Du trykker ganske enkelt på Dogme-knappen, og på en måde skuffer det mig meget.

For ideen var i mine øjne at provokere folk til at opdage, hvor meget man kunne få ud af en enkelt lampe.

Til at se hvad man kunne få ud af et stort film-set. Og på en måde føler jeg, at en masse mennesker bare har fulgt trop uden rigtig at tænke over, hvad de laver.

Jeg havde nok håbet at provokationen havde haft en anden effekt," siger Vinterberg bl.a., og ærgrer sig over, at dansk film ikke nåede ud af den middelmådighed, som var hans egen motivation for at lave en Dogme-film.

De fire Dogme-brødre har besluttet at lægge overherredømmet fra sig. Fremover må hver enkelt instruktør underskrive et dogmecertifikat, som det vil koste minimum 5000 kr. at erhverve sig.

"Den perfekte Dogme-film er ikke lavet endnu - og kan ikke blive det. Ligesom med De Ti Bud i Biblen er det umuligt at efterleve alle Dogme-regler. Formålet er nobelt, og nu må det være op til hver enkelts samvittighed, hvordan man vil forholde sig til reglerne," siger von Trier, som ærligt indrømmer, at han selv har brudt sine egne regler:

""Idioterne" handler om nogle mennesker, der flytter ud i et tomt hus. Defor bad jeg hver enkelt skuespiller medbringe, hvad de hver især kunne forestille sig at de ville ta' med ud i et tomt hus.

Vi flyttede altså nogle rekvisitter fra deres hjem til filmsettet, og det var imod reglerne," siger Lars von Trier, som i øvrigt bagateliserer den tidligere strid mellem ham og Peter Aalbæk Jensen om eftersynkronisering af "Idioterne".

Selv om Dogme hermed er erklæret officielt død, ruller bølgen videre. Ni instruktører venter på at lave Dogme-film.

Hele to Dogme-festivaler er under opsejling i Italien - den 22.03 til 28.03 i Bologna og den 14.04 til den 23.04 i Milan.

Kristian Levrings kommende Dogme-film "The King Is Alive" afventes stadig med spænding. Dogme eller ej.

Læs interviewet (på engelsk) på Dogme95

Du skal ind under "News" i nederste venstre hjørne på Dogme95-forsiden.