STOCKHOLM: Undskyld, undskyld og atter undskyld. Og det skal ALDRIG ske igen! SAS-toppen skammer sig og siger undskyld. »Men nu må vi videre,« lyder det fra bestyrelsen, der håber at have lagt skandalen død.

  • SAS-Maersk-duetten fortsætter
  • Eldrup: Jeg er renset
  • Bestyrelsen fik fax-besked
  • Dagens leder: SAS-sag stinker

  • ____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det var dagen for De Store Undskyldninger, da SAS-ledelsen i går endelig kom ud af sit skjul og mødte offentligheden efter et natligt krisemøde i hovedkvarteret.

    Men de, der havde håbet på et blodbad i Stockholm, blev fælt skuffede. Ingen hoveder rullede. Bestyrelsen sidder stadig.

    Indtil videre må vicekoncernchef Vagn Sørensen alene bære aben på sine skuldre. Under dybt ydmygende former måtte han tirsdag rydde sit kontor efter at være blevet bortvist fra SAS: Udpeget som hovedskurken bag den største skandale i selskabets historie.

    Men 393 millioner kroners-spørgsmålet er stadig - også efter i går - hvad den ni mand store bestyrelse for SAS vidste om den ulovlige aftale med Maersk Air om at dele markedet mellem sig.

    Ifølge SAS-formanden, norske Harald Norvik, har bestyrelsen rene hænder. Som en Bjarne Riis, der bliver spurgt om EPO-misbrug, blev Norvik i går ved med at cykle rundt i sin og bestyrelsens uskyld.

    Men efterhånden som pressemødet skred frem, lignede han mere og mere en mand, der blev udsat for moderat, fysisk pres, også kaldte tortur.

    »Går bestyrelsen af? Ja, det spørger I sikkert om, men det spørgsmål vender jeg tilbage til,« lød hans indledende kommentar på pressemødet.

    Det noble, blå konferencelokale blev i løbet af få sekunder forvandlet til et blafrende skydetelt, da koncerndirektør Jørgen Lindegaard og Harald Norvik tog plads på skafottet foran pressen.

    Bygen af spørgsmål haglede ned over dem.

    Den norske SAS-formand talte om »denne ulyksaglige sag«, som vil præge selskabet i lang tid frem over, mens Jørgen Lindegaard trak pinen endnu længere ud ved at tale om en sag, der »som et brag« har ramt SAS og vil give genlyd på gangene i mange, mange år.

    »I 100 år...

    Ja, okay, måske ikke så mange. Men mange,« tilføjede han.

    Til gengæld skal det gå hurtigt med at lukke sagen nu. SAS har besluttet at lade en uvildig kommission kulegrave bestyrelsens rolle i den beskidte sag, som blev afsløret da 40-50 ansatte fra EU-kommissionen, sidste sommer lavede en lyn-razzia hos SAS og Maersk.

    »Når undersøgelsen frem til det resultat, at vi har handlet forkert, vil vi være klar til at tage konsekvensen,« forsikrede Harald Norvik.

    Men han er ikke bange for at blive slagtet.

    »Vi er kede af det. Og det er meget alvorligt, at der gik så lang tid, inden vi fik dannet os det rette billede af sagen. Men vi har gjort, hvad vi kunne. Det havde været langt mere alvorligt, hvis vi havde vidst noget,« fastslog han.

    Aktionærerne, bl.a. den danske, svenske og norske stat, afventer nu den uvildige redegørelse. Mest bramfri er den svenske erhvervsminister, Bjørn Rosengren, som i går i svensk presse slog fast, at der skal rulle hoveder, hvis bestyrelsen har kendt til sagen.

    Samtidig forlanger erhvervsministeren, at SAS betaler pengene tilbage til de flykunder, som er blevet snydt på grund af den ulovlige aftale.

    Men det vil SAS ikke.

    »Vores kunder er ikke blevet snydt. De har betalt markedsprisen for billetterne,« lød det fra Jørgen Lindegaard.

    8. maj i år blev han øverste chef for 30.000 SAS-ansatte. Siden har han måttet kæmpe med den »forbandede« kartelsag.

    »De sidste dage har været forvirrende og nedslående. Men min glæde for at arbejde for SAS er bestemt ikke ødelagt. Det føles som om, vi nu har lagt det her bag os,« lød det fra ham i en stille stund, da pressemødet var slut.

    Formentlig er det kun et fromt håb.

    Intet tyder nemlig på - efter SAS-toppens pressemøde i går - at kartelskandalen er slut.

    »Undskyld, undskyld,« lød det igen og igen fra den norske SAS-formand, Harald Norvik.