Asger Jensby lod som om, han var chokeret, da han holdt sit første pressemøde om Stein Bagger-sagen. Men i virkeligheden var han velforberedt.

Asger Jensby var med egne ord rystet og chokeret over Stein Baggers svindelnumre.

Men i virkeligheden var det langt fra en uforberedt og chokeret IT Factory-bestyrelsesformand, der den 1. december for første gang løftede sløret for Stein Baggers svindelnumre.

Tværtimod var der tale om et gennemtænkt pressemøde, hvor der var udarbejdet en minutiøs drejebog for, hvilke budskaber og detaljer der skulle præsenteres for offentligheden, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Avisen er kommet i besiddelse af et tre sider langt notat med overskriften 'Pressemøde'. På siderne gennemgås det planlagte forløb punkt for punkt: Hvad, der skal fortælles og hvem der skal sige hvad. Bestemte ord og detaljer, som de følgende dage præger nyhedsdækningen, er listet op.

Drejebogen viser, at hvad udadtil fremstod som et hasteindkaldt pressemøde, med det ene formål at få talt lige ud af posen og kastet lys over Stein Baggers leasing-cirkus, faktisk var et velorkestreret mediestunt.

Det gælder også forklaringen om Asger Jensbys manglende kendskab til Stein Baggers omfattende leasing-cirkus.

- Det minder på fantastisk mange områder om Nordisk Fjer. En utroligt karismatisk chef, der er i stand til at lave svindel i en virksomhed, uden at bestyrelse og de øvrige ledende medarbejdere aner uråd, forklarede Asger Jensby på pressemødet.

At Jensby valgte at drage paralleller til Nordisk Fjer- sagen, var ingen tilfældighed. Ifølge drejebogen, som er udarbejdet af den erfarne kommunikationsrådgiver Erik Ove med Asger Jensby på sidelinjen, skal Jensby forklare sit manglende kendskab på følgende måde:

- Det er muligt, det her lyder utroligt, men det er et faktum. Det, der er foregået, er et onemanshow. Det er i realiteten Nordisk Fjer om igen. Bestyrelsen har intet vidst; direktionen eller andre ledende medarbejdere har intet vidst.

Mens drejebogen har travlt med at rette søgelyset mod Stein Bagger, står der ikke noget om, at Asger Jensby og Stein Bagger i hverdagen arbejdede tæt sammen om IT Factory. Eller at de to havde tætte forbundne interesser i, at IT Factory vedblev med at fremstå som it-branchens ukronede guldæg.

Asger Jensbys lån af 20 mio. kr. i Bagger-selskabet Agios United S.A. er ikke nævnt med et ord. Drejebogen omtaler heller ikke, at IT Factory havde optrådt som bank for Asger Jensbys investeringsselskab, JMI Invest A/S, der ejede halvdelen af IT Factory.

Få måneder før, Stein Bagger-svindlen blev opdaget, aftalte Jensby og Bagger, at IT Factory skulle låne 50 mio. kr. til JMI Invest, der var i akutte pengeproblemer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Asger Jensby.