Selv om 9 af 10 virksomheder i dag har en alkoholpolitik, indtager hver fjerde danske spritbilist alligevel alkoholen på sin arbejdsplads.

Det viser en ny rapport, som Danmarks TransportForskning har lavet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag. Det er særligt faglærte og ufaglærte, der blander forretning og fornøjelse.

I rapporten anbefales det derfor, at arbejdspladser med stor andel af netop disse grupper formulerer en alkoholpolitik. Desuden foreslås det, at der indføres alkolåse i danske firmabiler.

»Hvis promillen er for høj, vil man ikke kunne køre. Det vil være et fantastisk incitament til at undlade at drikke på arbejdet. Det er ikke en sanktion, men en form for alkoholpolitik,« vurderer Inger Marie Bernhoft, seniorforsker og medforfatter til rapporten.

Direktør René la Cour Sell fra Rådet for Større Færdselssikkerhed er enig i rapportens anbefaling, om at en alkoholpolitik er nødvendigt på arbejdspladserne.

Han kalder tallene bekymrende og mener, at der er tale om et kulturelt problem, som fagforeningerne skal gribe ind overfor. »De fleste store virksomheder har indført en alkoholpolitik.

Tilbage er de mindre arbejdspladser med håndværkere og folk med ikke så meget uddannelse, hvor der er en kultur med at drikke for mange øl i løbet af dagen og køre hjem.

Arbejdstagerorganisationerne bør komme på banen og adressere problemet,« fastslår René la Cour Sell.