Søndag kom det frem, at flere folk på de sociale medier rasede over, at Roskilde Festival angiveligt udspionerer deres gæsters kommunikation med omverden.

Talsmand for festivalen Christine Bilde bekræftede søndag over for BT, at de registrerer gæsternes data. Festivalen forbeholder sig angiveligt retten til at gemme gæsternes SMS-beskeder, telefonsamtaler og al deres internetaktivetet, som bliver foretaget på festivalpladsen. Det har de selv hævdet på adskillige plakater på festivalområdet.

Men ifølge formand for IT-politisk forening Jesper Lund kan det slet ikke lade sig gøre. Han mener, at der må være tale om et reklamestunt for, at whistlebloweren Edward Snowden taler på festivalen tirsdag - ellers er der tale om kriminel aktivitet.

»Hvis det er sms beskeder sendt via dit teleselskab og telefonsamtaler, så kan de ikke gemme dem. Det vil forudsætte, de har hacket sig ind i teleselskabet. De data som Roskilde Festival kan få fat i er data fra deres app, som mange installerer, men det er næppe dine telefonsamtaler eller sms'er, som går gennem der. Jeg kan slet ikke se, hvordan det skal kunne foregå.«

Jesper Lund fortæller dog, at folks lokation formentlig bliver registreret via appen, men altså ikke indholdet af, hvem man kommunikerer med.

Hos Telia afviser man fuldstændigt historien overfor Ekstra Bladet.

»I Telia lagrer vi hverken indholdet af sms’er eller telefonopkald,« forklarer teleselskabets PR-ansvarlige David Engstrøm til mediet og fortsætter:

»Det er vigtigt for os at pointere, at selvom vi rent faktisk havde den type data – hvilket vi IKKE har – så vil vi heller ikke udlevere dem (til fx Roskilde Festivalen, red.).«

Han lægger vægt på, at de aldrig ville indgå i den slags partnerskab, som Roskilde Festival lægger op til. Det eneste tilfælde, hvor man ville gøre det, er, hvis politiet beder om det.

Flot mediestunt
Kommunikationsekspert og administrerende direktør hos Mannov, Reinholdt Schultz, mener, festivalen har gjort et godt stykke arbejde forud for deres arrangement med whistlebloweren Edward Snowden tirsdag.

»De har jo et tema for festivalen i år ('Equality 2016: Stand Up for Your Rights', red.), og Edward Snowden kommer på besøg. Roskilde Festival har altid været dygtige til at skabe opmærksomhed på dem selv. De opnår lige det, de vil have. Alle medier har beskæftiget sig med temaet. Det skaber grobund for diskussion på arbejdspladsen, festivalteltet osv. Jeg synes, de har understreget deres pointe. Jeg har hørt foruroligede folk i radioen. Det er da et flot stykke arbejde, og det er en relevant diskussion, siger Reinholdt Schultz om det, som med al sandsynlighed må være et mediestunt.

Festivalen har selv oplyst, at de mandag eftermiddag vil komme med en ny officiel udtalelse i sagen.