Black Army styrer den fynske underverden med hård hånd. Banden har været i væbnede konflikter med Bandidos, Hells Angels og sågar det danske fængselsvæsen. BT tegner et portræt af banden, der bliver styret af en stor, kriminel familie fra Vollsmose.

»Det er os, der har magten. Det er os, der styrer Odense.«

Sådan sagde Carlos Daabas, da TV2 i 2013 interviewede ham om konflikten mellem Black Army og en anden bandegruppering på Fyn. Carlos Daabas er en del af den berygtede Daabas-klan, der udgør rygraden i banden Black Army. En bande der spreder skræk og rædsel på Fyn.

Black Army skyer ingen midler og har ligget i væbnede konflikter med Bandidos, Hells Angels og sågar det danske fængselsvæsen.

Senest er det kommet frem, at helt almindelige erhvervsdrivende på Fyn bliver opkrævet beskyttelsespenge af banden. Politiet har gennem længere tid hørt rygter om, at afpresningen foregår, men det er først nu, at nogen har haft modet til at melde det, fortæller vicepolitiinspektør Jens Langdal, der er leder af Fyns Politis afdeling for organiseret kriminalitet.

»Vi har løbende fået enkelte informationer om afpresning, men det har indtil sagerne om tatovørerne primært været andenhåndsinformationer og ikke egentlige anmeldelser,« siger Jens Langdal.

Stifteren af Black Army, Fez Fez. Han afsoner en dom på seks års fængsel for blandt andet omfattende hashhandel, ulovlig våbenbesiddelse, trusler og uddeling af dummebøder på helt op til 250.000 kroner. Derudover er den statsløse palæstinenser dømt til udvisning af Danmark.
Stifteren af Black Army, Fez Fez. Han afsoner en dom på seks års fængsel for blandt andet omfattende hashhandel, ulovlig våbenbesiddelse, trusler og uddeling af dummebøder på helt op til 250.000 kroner. Derudover er den statsløse palæstinenser dømt til udvisning af Danmark.
Vis mere

Black Armys omfattende kriminalitet begrænser sig ikke til afpresning af fredelige handlende. Fyns Politi har ringbind efter ringbind fyldt med sager, hvor Black Army-medlemmer er involveret.

»Vi kender dem fra stort set alle typer sager fra vold, narkohandel og våbenbesiddelse til berigelseskriminalitet,« siger Jens Langdal.

Brødrene Daabas

Black Army styres af to stærke familier fra Vollsmose: Mansoor-familien og Daabas-familien. Kilder med indblik i miljøet beretter, at banden i dag har fået en klar overvægt af medlemmer fra Daabas-familien.

Daabas-familien er en palæstinensisk familie, der kom til Danmark i 1986. Familien tæller 100 medlemmer, og særligt en gren af familien er stærkt kriminel.

Black Army blev stiftet i 2013 af den nu udvisningsdømte Vollsmose-gangster Fez Fez, der er gift ind i Daabas-familien og har otte børn.

Black Armys logo.
Black Armys logo.
Vis mere

Da Fez Fez røg i fængsel, overgik ledelsen af Black Army til et Mansour-medlem, en mand ved navn Racan Mansour. I 2014 røg han i fængsel for grov vold, og herefter overtog et medlem af Daabas-familien – Wassim Daabas - posten som bandepræsident. Da han i december blev varetægtsfængslet, overtog hans bror Mohammed Daabas lederrollen.

Mohammed Daabas gjorde sig bemærket, da Lars Løkke Rasmussen for nyligt besøgte Vollsmose. Bandelederen gav statsministeren hånden med ordene: »Goddag. Du taler med Mohammed Daabas. Du er velkommen her i Vollsmose.«

Kilder med kendskab til Black Army fortæller, at banden er altdominerende i Vollsmose. Alle i kvarteret kender banden, hvis medlemmer altid er synlige på Bøgetorvet i hjertet af Vollsmose.

Black Army har også mindre afdelinger i Jylland, men intet sted står de så stærkt, som i den Fynske ghetto.

»Black Army sidder tungt på Vollsmose. Mohammed Daabas ser sig selv som en slags leder af lokalområdet,« siger en kilde.

Selvom Daabas-familien er den styrende kraft i Black Army, er det dog langt fra alle medlemmer af familien, der har noget med Black Army at gøre. Det fortæller advokaten Mette Grith Stage, der er forsvarer for flere medlemmer af Daabas-familien.

»Black Army rummer flere medlemmer af Daabas-familien, men der er også rigtig mange medlemmer af familien, som ikke har noget at gøre med Black Army og som ikke er kriminelle. For dem er det en stor byrde, at navnet bliver kædet sammen med Black Army og kriminalitet i det hele taget,« siger hun.

Konflikt med Hells Angels

Mens andre bandegrupperinger forsøger at styre uden om konflikter med undreverdens to hovedaktører Hells Angels og Bandidos, har Black Army været i væbnet konflikt med begge grupper.

I 2014 og 2015 var der flere skudepisoder mellem Bandidos og Black Army i den sydsjællandske by Næstved, hvor begge bander har klubhuse. Konflikten bundede angiveligt i en strid om hashmarkedet i Næstved, og blev forsøgt bilagt på et møde på en restaurant i byen, hvor ledere fra begge bander deltog. Konflikten blussede dog kortvarigt op igen efter mødet.

I 2016 havde Black Army haft flere blodige sammenstød med Hells Angels og støttegruppen AK81.

Black Armys klubhus på Nyborgvej i Odense.
Black Armys klubhus på Nyborgvej i Odense. Foto: Black Army
Vis mere

27. oktober blev et tysk HA-medlem, der var i Danmark for at deltage i en HA-jubileumsfest, ramt i benet under et skyderi på en tankstation.

Efterfølgende begyndte Black Army at forskanse klubhuset med stålplader. I de kommende måneder var der adskillige skud- og knivepisoder, der af politiet tilskrives konflikten mellem de to klubber og i oktober sidste år lukkede politiet Hells Angels klubhus på Petersmindevej i Odense og Black Armys klubhus på Nyborgvej.

I det seneste stykke tid har der dog ikke været anmeldelser om voldelige episoder de to bander imellem.

Et maskeret medlem af Black Army udtalte i år følgende til Local Eyes:

»Der er kun plads til to bander i Odense og folk ved, hvem vi snakker om. Og den er ikke længere.«

De to bander, der henvises til, kunne være Black Army og Hells Angels, men det kunne også være Black Army og United Tribuns Forever (UTF).

Odensebydelen Vollsmose. (Foto: Malte Kristiansen/Scanpix 2012)
Odensebydelen Vollsmose. (Foto: Malte Kristiansen/Scanpix 2012) Foto: Malte Kristiansen
Vis mere

Sidstnævnte er en dansk filial af en tysk klub med base i Hamborg. UTF blev etableret af en udbrydergruppe fra Black Army, men ved en snedig manøvre lykkedes det et medlem af Daabas-familien, den nu fængslede Housam Daabas, at gøre sig selv til præsident for den danske afdeling af UTF. Efterfølgende fungerede UTF som en søster-organisation til Black Army. I august blev Houssam Daabas anholdt og sigtet for indsmugling af 42 kilo hash, og siden har der ifølge BTs oplysninger været ret stille omkring UTF, som er gået mere eller mindre i sig selv.

Alliance med LTF

Medlemmer af Black Army optager en hel del plads i fængslerne, hvor de bliver isoleret på særlige afdelinger i Nyborg Statsfængsel og Statsfængslet Østjylland. Mens Hells Angels og Bandidos er isoleret fra hinanden på særlige afdelinger, deler Black Army to afdelinger med banden Loyal To Familia (LTF). Loyal To Familia udspringer af bandemiljøet på Nørrebro i København, men har ekspanderet med afdelinger i Kokkedal, Tingbjerg, Skovlunde og andre steder.

»Vores indtryk er, at Black Army og LTF er én bande. Om det så er hele sandheden, ved jeg ikke, men de kalder sig »blodbrødre« og sidder uden problemer på samme afdeling. Til gengæld kan de ikke være sammen med andre indsatte. Hvis der kommer nye ind, forsøger de at rekruttere dem ved at afkræve dem en loyalitetserklæring,« siger Kim Østerbye, der er formand for Fængselsforbundet.

Det billede bliver til dels bekræftet af Jens Langdal:

»De er to bander og de har forskellige synlige mærker, men det er vores indtryk, at de har et samarbejde eller en alliance inden for det kriminelle miljø,« siger han.

Lederen fra Black Army, Mohammed Daabas, hilser på Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2017)
Lederen fra Black Army, Mohammed Daabas, hilser på Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2017) Foto: Claus Fisker
Vis mere

I krig med fængselsvæsnet

Medlemmer af Black Army står bag utallige overfald på både andre indsatte og fængselpersonale. Derfor valgte Kriminalforsorgen sidste år at stramme grebet voldsomt om banden. I dag afsoner medlemmer af Black Army under vilkår, hvor de kun har samvær to og to, og hvor de højst kan være fire på gårdtur ad gangen. De restritkitve afsoningsvilkår menes at være årsagen til de overfald, der sidste år var på fængselsbetjente.

Den groveste af overfaldene fandt sted foran Nyborg Statsfængsel 12. juli sidste år. En mandlig fængselsbetjent blev standset på vej til arbejde og fik ordre om at lægge sig ned. Herefter blev han skudt to gange i benet.

To personer er varetægtsfængslet i sagen. Den ene er et 20-årigt medlem af Black Army, der er sigtet for at affyre pistolen mod fængselsbetjentens ben. Den andenv - der er sigtet for at planlægge og beordre overfaldet - er et toneangivende medlem af familien Daabas.