I alt 80 danskere er enten døde eller blevet svært handicappede – alene fordi danske embedsmænd groft har sjusket med deres arbejde og godkendt det medicinske stof Omniscan, dokumenterer ny rapport.

Rapporten afslører, at ansatte i den statslige myndighed Lægemiddelstyrelsen – der godkender og kontrollerer den medicin, der sælges i Danmark – snorksov og end ikke gad gennemgå medicinsk materiale om medikamentet, der blev givet til patienter i forbindelse med scanninger.

Rapporten blev bestilt af det daværende Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 5. februar 2009 og er udarbejdet af advokat Jens Rostock-Jensen fra virksomheden Kromann Reumert.

- Lægemiddelstyrelsen har begået alvorlige fejl og forsømmelser ved den samlede sagsbehandling forbindelse med godkendelsen af fjernelsen af kontraindikationen i 1998, lyder den skarpe kritik fra advokaten.

Som at slå i en dyne



Resultatet af Lægemiddelstyrelsens sjusk var, at stoffet også blev givet til nyresyge, der havde svært ved at rense det ud af kroppen igen – mange af dem døde efterfølgende eller blev svært invaliderede.

Peter Marckmann, dengang læge på Herlev Hospital, var en af dem, som råbte højest om de alvorlige bivirkninger, der ramte de af hans nyre­patienter, der fik Omniscan tilbage i 2006. Henvendelserne til Lægemiddelstyrelsen var forgæves:

- Det var som at slå i en dyne. Det var meget uhyggeligt at se disse patienter blive syge. Jeg var nervøs og fortvivlet over, at folk kunne blive ved med at bruge stoffet, fortæller Marckmann til B.T. om opdagelsen af Omniscans mørke side – og myndighedernes skuldertræk.

Fik reglerne ændret



Medikamentet Omniscan kom på markedet i 1994 og måtte dengang ikke gives til folk med nyresvigt. I 1997 bad medicinalfirmaet GE Healthcare, der producerer Omniscan, om at få ændret reglerne, så også nyresvage kunne få stoffet – og det sagde Lægemiddelstyrelsen ja til – men altså uden at undersøge, om det ville være farligt.

Hos Nyreforeningen er man forargede over Lægemiddelstyrelsens håndtering af sagen.

- Det er stærkt kritisabelt, at der ikke blev lavet sagsbehandling. Det har vi også fået bekræftet hos sundhedsministeren. Det skulle aldrig have været godkendt til brug for folk med nyresvigt. Klar fejl, siger formand Stig Hedegaard Kristensen til B.T.

Tog ikke advarsler alvorligt



De første beretninger om frygtelige skader eller dødsfald kom i marts 2006, hvor Peter Marckmann og hans kolleger forsøgte at tage fat i Lægemiddelstyrelsen. Alligevel undlod styrelsen at stoppe brugen af stoffet, ligesom lægerne ikke blev direkte advaret mod brug af stoffet.

Advarslen blev lagt ud på styrelsens hjemmeside i stedet for at blive sendt ud i brevform til de enkelte læger, hvilket en katastrofe af det omfang ville have krævet.

Ti måneder nåede der at gå fra den første indberetning fra Herlev Sygehus i marts 2006 til genindførelsen af reglen fra før 1998, om at nyresyge ikke måtte få Omniscan. Det skete 5. februar 2007. Men der var det for sent. Flere af meldingerne gik allerede da på dødsfald og svære invalideringer som følge af mareridtssygdommen NSF.

Erstatnings-lavine



De nyrepatienter, der har overlevet mødet med giften, har sat en erstatnings-lavine i gang via Patientforsikringen, der indtil videre har udbetalt 19,2 millioner kroner. I Lægemiddelstyrelsen må man formode, at der nu bides negle. Styrelsen skal nemlig have et svar parat 2. december. Et svar på den rapport, der har sværtet myndigheden til og åbenbaret Omniscan-sagen som en mindre katastrofe for deres ry – og en større katastrofe for 80 nyre­patienter.

Det var ikke muligt at indhente en kommentar fra Lægemiddelstyrelsen. Det vil først være muligt i starten af december, når den har udarbejdet en besvarelse til Indenrigs- & Sundheds­ministeriet.