En dansk opfindelse vil kunne komme de frygtede højresvingsulykker til livs, hvor lastbiler får ramt cyklister eller fodgængere. Systemet er forholdsvis simpelt, og det minder om det system, vi i dag kender fra BroBizz.

Hvert år sker der flere ulykker i trafikken, hvor lastbiler får kørt cyklister ned i højresvingsulykker. I flere år har både politikere og repræsentanter fra lastbilchaufførerne og cyklisterne forsøgt at komme med bud på, hvordan man kommer ulykkerne til livs.

- Jeg har i samarbejde med Alarm-Import udviklet systemet, som kan sikre cyklisterne over for højresvingende lastbiler uden fejlalarmer, siger medopfinder Kenn Sandberg.

Systemet består af allerede kendt elektronik - men bare sammensat på en ny måde. På siden af alle lastbiler monterer man en lille antenne, der så kan registrere alle cykler, som har monteret en lille sender, der kan sidde på cyklens eger.

- Antennen på lastbilen får man til at sende nogle radiofrekvenser ud i den vinkel, man gerne vil have den til, og så snart cyklen kommer ind i den vinkel, lyder der en advarselstone i lastbilen, og et udvendigt kamera aktiveres, siger Kenn Sandberg.

Billig løsning

Den lille sender, der skal sidde på cyklen, kan både monteres på fodgængere, barnevogne og knallerter, og den kan være kodet forskelligt, så lastbil-chaufførerne kan se forskel på, hvad der kommer. Senderen skal naturligvis gøres lovpligtig på alle cyklerne, hvis det skal have en effekt.

Indehaver af Alarm-Import, Eigil Andersen, der er medopfinder, slår fast, at den lille sender til cyklisterne ikke bliver dyr.

- Senderen bliver lavet så billigt, at den vil kunne være gratis at hente ved cykelhandlerne, hvis staten eller en fond betaler, siger Eigil Andersen.

Et forsigtigt bud fra Kenn Sandberg er, at den vil koste almindelige danskere tolv kroner, hvis ikke staten vil finansiere dem. Udstyret på lastbilen vil løbe op i ca. 12.000 kroner, anslår Kenn Sandberg

Et af problemerne ved den nye opfindelse er at få den ud på cykler, der allerede kører rundt på gader og stræder, men det frygter Eigil Andersen og Kenn Sandberg ikke bliver det store problem.

- Vi har lige haft et møde med folketingets trafikordførere. Og de modtog præsentationen meget positivt. De er dog lidt skeptiske over for, hvordan man får det ud på alle cykler. Men hvis man gør det gratis og fører lidt kampagne for det, så vil man i hvert fald kunne minimere risikoen for ulykker, siger Eigil Andersen.

Kenn Sandberg opfordrer nu Folketinget til at tage idéen til sig.

Videoen ovenfor er en prototype på, hvordan systemet fungerer.