Huer og vognkørsel er ikke længere kun forbeholdt gymnasiale uddannelser. I år er reglerne ændret.

"Der er kun én rigtig hue og den er" ... rød, lilla, brun, grå og mangle flere farver.

I årevis har studenter skrålet af fuld hals om den "rigtige" huefarve på deres studenterkørsel.

Men det er slut i år. For hverken huer eller vognkørsel er i dag forbeholdt de gymnasiale uddannelser. Både handels- og håndværksmæssige uddannelser har til gengæld taget studenternes fejring til sig.

»Der er gået sport i, at de alle sammen gerne vil have huer. Dem kan du få i alle farver nu,« siger Sissel Hansen, kommunikationsmedarbejder i Next, der er Københavns skole for erhvervsuddannelser.

På skolen mærker man i stor stil, at eleverne ønsker at fejre det fag, de er blevet udlært i.

Derfor har man eksempelvis kunne se, at alle i frisørklasserne sidder med huer med lyserøde bånd, når de kan kalde sig udlært. Mens andre tager skridtet endnu længere.

»Der er også nogle, der bliver hentet lidt ligesom til en gallafest i store limousiner,« siger Sissel Hansen.

Samtidig er det som noget nyt i år blevet muligt at køre vognkørsel for alle, der afslutter en toårig ungdomsuddannelse.

Det blev bestemt af regeringen i maj og har blandt betydet, at to vogne med HG-elever fra henholdsvis Ishøj og Ballerup er kørt afsted med glade elever, hvilket ikke har været muligt for dem tidligere.

Blandt de elever, der har presset på for netop at få muligheden for en tur i ladet på en flyttevogn, er handelseleverne og de, der tager en teknisk erhvervsuddannelse (Eux) .

»Det betyder strengt talt al verden for os,« siger Steffen Andersen, der er formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever.

Han har presset på, for at eleverne kan komme til at køre i vogn, da alt andet i hans øjne var snobberi.

»Vi synes, det var uddannelsessnobberi, at det kun var dem, der fik de lange gymnasiale uddannelser, der måtte det,« siger han.

Den massive fejring mener han også, man kan se i et lidt større perspektiv.

For med de mange huer og vogne fyldt med færdige elever bliver det synligt, hvor mange uddannelser der egentlig findes.

»Man vil gerne vise, at man er stolt af, at man er færdig med sin uddannelse. Det er også derfor, der er forskellige bånd på huerne, så man kan udvikle en stolthed over det fag, man er færdig med,« siger Steffen Andersen.

/ritzau/